Bajnai: Orbán bosszúhadjáratként adja el itthon, ha kritikát kap Bidentől

2020.11.10. 19:56

Villáminterjút adott a 24.hu-nak az egykori miniszterelnök, Bajnai Gordon. Bajnai az amerikai elnökválasztás eredményét, illetve annak magyar vonatkozású hatásait kommentálta.

Bajnai 2009-ben tárgyalt Bidennel a Fehér Házban. Visszaemlékezése szerint külpolitikai kérdésekben ő volt a legfelkészültebb politikus, akivel valaha találkozott. Beszélt arról is, mi várható az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatában, és mit hozhat magával, hogy Orbán Viktor ennyire nyíltan szurkolt Donald Trumpnak:

Orbán nyilván abban bízott, hogy a Trump teremtette zavaros nemzetközi erőtérben folytathatja az üzérkedést keleten a magyar NATO- és EU-tagságból fakadó befolyással, és továbbra sem lesz, aki ezt számon kéri. A demokratikus ellenzék pedig épp ellenkezőleg: abban bízik, hogy az Egyesült Államok Bidennel visszatér a korábbi, aktívabb szövetségépítéshez, melynek alapja a demokratikus, jogállami normák kölcsönös betartása és a szövetséghez való hűség.

Ha Trump nyer piros pont, ha Biden fekete

Szerinte azért támogatták nyíltan Trumpot, mert abban bíztak, hogy ha nyer, akkor az új ciklusban óriási piros ponttal indulhatnak, Bidennel pedig úgysem lenne esélyük a jó viszony kialakítására.

Egyúttal megágyazott annak, hogy ha majd a központilag vezérelt korrupció, valamint a jogállam lerombolása miatt hasonló kritikát kap a Biden-adminisztrációtól, mint az EU-tól, akkor azt az új elnök személyes bosszújaként adhassa el itthon a választóinak

- mondta.

Bajnai Gordon
Bajnai Gordon
Fotó: Ajpek Orsi / Index

A volt miniszterelnök szerint valamivel konfliktusosabbá válik a magyar-amerikai viszony, bár valójában ez már Trump alatt sem volt teljesen sima Magyarország Kínához és Oroszországhoz közeledése miatt.

Az USA száz éve a világ vezető hatalma, és mostanra megtanulta, hogy hosszú távon azokra számíthat, akik az alapvető működési modellben – demokrácia, magántulajdon, emberi jogok, alkotmányosság

- mondta Bajnai, aki szerint nemsokára megint számba veszik, ki melyik sorban áll.