Emmi: anyagilag is nő az orvosok és az ápolók megbecsülése

2020.11.10. 18:25

Az Orbán-kormány fontosnak tartja az orvosok és ápolók megbecsültségét; zajlik az ápolók többéves átfogó béremelési programja, a novemberi 20 százalékos bérnövelés után 2022 januárjában újabb 30 százalékkal emelkedik a fizetésük, és jövő januártól elindul az orvosok béremelési programja is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel.

A minisztérium közleményében azt írta, hogy a kormány a Magyar Orvosi Kamara javaslatának elfogadásával végrehajtja minden idők legnagyobb orvosi béremelését. Példaként említették, hogy 2023-ra egy kezdő rezidens orvos jelenlegi 255 ezer forintos fizetése 687 ezerre emelkedik, egy 40 év szakmai tapasztalattal rendelkező szakorvos 525 ezer forintos fizetése pedig 2 millió 380 ezer forintra nő.

Az egészségügyi szakdolgozók átfogó béremelési programja jelenleg is tart, amire a kormány az idén 82 milliárd forintot fordít. Ennek köszönhetően mostanra minden egészségügyi szakdolgozó 42 százalékkal keres többet, mint két évvel ezelőtt, 2022-re pedig egy ápoló átlagosan két és félszeresét viszi majd haza annak, mint 2019-ben.

Mindezeken felül az ápolói pályára készülő fiatalok havi 40 ezer forintos ápolói ösztöndíjban részesülhetnek, lakhatási körülményeiken is javítanak, országszerte megújulnak a nővérszállók, és újak is épülnek.