A Lockdown, azaz a lezárás lett az év szava

DSC 9564
2020.11.10. 11:22
A Collins Szótár 6 ezer százalékos növekedést észlelt a szó használatában a tavalyi évhez képest, de ugyanúgy emelkedett a TikToker és a Megxit szavak népszerűsége is a koronavírushoz kötődő kifejezések mellett.

A glasgow-i székhelyű Collins Kiadó honlapokat, online és nyomtatott sajtótermékeket, rádió- illetve televíziós műsorok adásait, valamint a közösségi médiát vizsgálva választja ki az év szavát, kiindulva abból, hogy mely angol kifejezések használata ugrott meg a leginkább az adott évben.

2020-ban a lockdown, azaz a lezárás lett az év szava a Collins Szótár szerint. 

A szótár a lockdownt egész pontosan úgy határozza meg, mint szigorú korlátozások bevezetését az utazásban, a nyilvános terek használatában, illetve a társas kapcsolatok világában – írja a Guardian

A Collins teljes idei szövegkorpusza összesen 4,5 milliárd szóból állt, ekkora anyagot vizsgáltak, míg összeállították a top 10-es listát. Például míg a lockdown kifejezésre tavaly mindössze négyezer forrást találtak, 2020-ban ez a szám már a negyedmilliót is meghaladta.

A nyelv tükrözi a bennünket körülvevő világot, 2020-ban pedig mindent egyértelműen a globális vírushelyzet uralt. Azért a lezárást választottuk az év szavának, mert emberek milliárdjainak közös tapasztalatát foglalja magába, az élet szinte minden területén jellemző lezárások miatt beszűkült hétköznapokat. Az országok többsége ráadásul most másodszorra éli meg ezt

– nyilatkozta a Helen Newstead, a Collins Szótár egyik szerkesztője.

A top 10-es listán természetesen nem a lezárás az egyetlen koronavírushoz köthető kifejezés:

  • Coronavirus, azaz koronavírus
  • Furlough: ez eredetileg a katonai eltávot jelenti, ám a mostani járványhelyzetben leginkább kényszerszabadságnak fordíthatjuk, amikor az alkalmazottakat csak ideiglenesen bocsátják el, vagyis nem effektív kirúgásról van szó, de munka hiányában majdnem arról. 
  • Key worker vagy Keyworker: a koronavírus-járvány miatt a társadalom szempontjából kulcsfontosságú munkát végző személyek, ilyenek például a tanárok, a rendőrök, az egészségügyi dolgozók és a bolti eladók.
  • Megxit: ezt különösebben nem kell magyarázni, ha mégis igen, akkor ide kattintva minden kiderül. 
  • Mukbang:egy koreai nyelvből származó átvételről van szó, azt a felvételt jelenti, amikor a videós akár élőben közvetítve fogyaszt el óriási mennyiségű ételt a kamera előtt a nézők, a követők szórakoztatására.
  • Self-isolate: cselekvés, amikor valaki karanténba helyezi magát, elkülönül a többiektől, hogy véletlenül se fertőzzön meg senkit.
  • Social distancing (noun): tartani a másfél-két méteres védőtávolságot.
  • TikToker (noun): a személy, aki viszonylag sűrűn posztol videókat a TikTokon, és/vagy jelenik meg ezekben.

Tavaly a klímasztrájkot választotta az év szavának a Collins Szótár, amely szerint ezt a kifejezést százszor többször használták 2019-ben, mint a korábbi években.

Kapcsolódó

A gendersemleges "ő" az évtized szava az USA-ban

Így nevezik magukat azok az emberek, akik sem nőként, sem férfiként nem identifikálják magukat.

(Borítókép: Falfirka a kijárási korlátozás idején 2020. március 21-én. Fotó: Bődey János / Index)