Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

IARD: Vírusbiztosak a kocsmák és a kávéházak, a fertőzések 3,5 százalékárt felelősek

2020.11.10. 20:56

Az éttermek és sörözők biztonságosak, bezárásuk pedig többet árt, mint használ. A meglepő kijelentést a Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért (IARD) nevű nemzetközi szervezet fogalmazta meg. 

Elemzésük szerint az egész vendéglátóipari szektor mindössze a koronavírus fertőzések 3 és fél százalékáért tehető felelőssé Európában. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a kontinensen működő valamennyi kávézóban, étteremben, kocsmában és büfében kevesebb mint egy fertőzés terjedt tovább a járvány kezdete óta. Ez pedig éppen kilencszer kevesebb, mint amennyi az iskolákból indult pusztító útjára.

sör.PNG
Fotó: Parragh Péter

A szövetség úgy látja, az egész kontinensen kezd elterjedni az a narratíva, hogy a vírus terjedése szempontjából az alkoholfogyasztás kiemelt problémaforrást jelent. Ahogy növekszik a fertőzésszám, a kormányok felállítanak egy sorrendet, hogy melyek azok a szegmensek, amelyeknek mindenképp működniük kell. Mivel a munkahelyeken nem állhat meg az élet, és az oktatásnak is tovább kell folynia, az az irányelv, hogy a vendéglátásban korlátozzák leginkább az emberek érintkezését.

Az IARD szerint viszont ez nem megoldás, hiszen az emberek a vendéglátóhelyek szabályozott, és biztonságos környezete helyett különböző, alternatív helyeken találkoznak – például egymás otthonában –, ami még inkább gyorsíthatja a koronavírus terjedését. Ráadásul ennek olyan következményei is vannak, mint a csökkenő adóbevételek és a máris fokozódó illegális alkoholkereskedelem.

Ez egyébként lényegében összecseng a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatásával, amely szerint a személyi higiéné szigorú betartásával és az éttermek megfelelő működésével minimalizálható a kockáza. A fenevad.blog megkeresésére azt válaszolták, hogy

egy megfelelően kialakított belső vendégtér, ahol a szellőztetés, a takarítás kellő alapossággal történik, és ahol a zsúfoltság elkerülhető és amennyiben az üzemeltetők a jogszabályi és a javasolt higiénés szabályokat betartják, a kockázat minimálisra csökkenthető.

A központ ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozásában továbbra is kiemelten fontos elkerülni azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan tartózkodnak és nehéz a biztonságot jelentő másfél méteres távolság betartása.  • Vennék
  • Bankszámla