Müller Cecília: már nem a főváros környékén a legmagasabb a fertőzöttségi arány

HUS 0985
2020.11.10. 12:26

A mai napon szavaz az Országgyűlés a szigorúbb védelmi intézkedésekhez szükséges felhatalmazásról, a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról. Elfogadás esetén a mai napon a Magyar Közlönyben megjelennek az új szabályok, amelyek általános gyülekezési és rendezvénytilalmat hoznak, és tartalmazzák többek között a sportrendezvények zárt kapussá tételét is – mondta az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes, aki a részletszabályokról részletes tájékoztatást ígért.

Kapcsolódó

Egyetért a szigorításokkal az ellenzék, de további intézkedéseket sürget

A kormány ma bejelentett intézkedéseiről vitáztak a képviselők a parlamentben.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról is beszámolt, hogy kiemelten ellenőrzik a vendéglátóhelyeket. Az elmúlt 24 órában két üzlet esetében találtak súlyos szabálytalanságot: egy edelényi pékségben dolgozó egyik alkalmazott, az üzemeltető és az egyik vásárló nem viselt maszkot, az üzletet két napra a helyszínen bezáratták. Ugyanígy járt egy kazincbarcikai söröző is.

Kapcsolódó

Orbán: Szigorítunk, bezárjuk az éttermeket, stadionokat és középiskolákat

Kijárási és gyülekezési tilalom jön kedd éjféltől, ha a parlament megszavazza a felhatalmazást.

Müller Cecília a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szakemberek folyamatosan elemzik a napi és heti adatokat, zajlik a járvány dinamikájának elemzése, a teljes járványidőszak elemzése, valamint a két hullám összevetése. Rengeteg tapasztalat gyűlt össze, ami miatt folyamatosan változtatják az eljárásrendet is.

Kapcsolódó

Továbbra is drámai a helyzet: több mint négyezer fertőzött, 103 halálos áldozat

Szerdától lépnek életbe a még szigorúbb járványügyi intézkedések.

A WHO eljárásrendje szerint járunk el, alakítjuk ki ajánlásainkat

– hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

A napi adatokból az derül ki, hogy a mostani legfiatalabb elhunyt 32 éves.

Az országos tisztifőorvos jó hírként közölte, hogy egymillió favipiravir hatóanyagú gyógyszer érkezett Kínából, és további egymillió várható a napokban Japánból.

Fontos, hogy minél kevesebben szoruljanak kórházi kezelésre, ezért a népbetegségek (szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések) megfelelő kezelése szükséges.

Újabb szállítmányt bocsátanak rendelkezésre influenza elleni védőoltásból a héten, ezért mindenkit türelemre intett a szakember.

Eddig november 4-én volt a legtöbb igazolt pozitív eset. Az életkor szerinti megosztásról azt érdemes tudni, hogy a pozitív esetek negyede a 40-49 éves korosztályból kerül ki, a gyermekek aránya mindössze négy százalék körüli. Az 1-2 éves korosztályban továbbra is a legalacsonyabb a fertőzöttség aránya.

A pozitív esetek 22 százaléka a főváros területén van jelen, Pest megyében ez a szám 15 százalék, Győr–Moson–Sopron megyében pedig 9 százalék. A 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma ma már nem a főváros környékén a legmagasabb, Győr–Moson–Sopron megye ebben már átvette a vezetést.

(Borítókép: Index Fotós: Huszti István)