Nyitva maradnak a katolikus templomok, a reformátusok nem tartanak istentiszteletet

2020.11.10. 09:14

Továbbra is tarthatók szentmisék, de csak a hatósági kijárási korlátozásokkal összhangban – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia MTI-hez eljuttatott közleményében.

Úgy fogalmaztak:

a koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk.

Kapcsolódó

Örülnek a pedagógusok az iskolazárnak

Részben átállunk a digitális oktatásra ismét, de hatalmas a bizonytalanság.

Hozzátették, hogy bár a szentmisén való részvétel nem helyettesíthető, több helyen van online vagy televíziós miseközvetítés, hogy megerősítést, vigasztalást és bátorítást nyerjenek azok, akik most nem tudnak részt venni vasárnapi és ünnepnapi szentmisén. A közvetítések rendjéről az egyház felületein folyamatosan tájékoztatnak.

A püspöki konferencia tagjai azt kérik, hogy aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, és ne menjen közösségbe.

Kapcsolódó

Egerben is elmarad a karácsonyi vásár

A kormány hétfőn bejelentett intézkedései miatt hozták meg a döntést.

Az idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg hívek, továbbá azok, akik kötelességüket teljesítik, beteget ápolnak, nagyon idős vagy veszélyeztetett emberrel laknak együtt vagy hatósági karanténban vannak, mentesülnek a szentmisén való személyes részvétel kötelezettsége alól, és a püspökök nyomatékosan kérik őket, hogy maradjanak otthon.

Kapcsolódó

Orbán Viktor beelőzte az ellenzék 11 járványvédelmi pontját

Közös határozati javaslatuk egy részét már be is vezetné a kormány. Az általános ingyentesztelés, vagy a 3 havi munkanélküli-ellátás nem ilyen.

A püspöki konferencia tagjai hozzátették, hogy 

a megyés püspökök akár a fentiektől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak.

Kapcsolódó

Orbán: Szigorítunk, bezárjuk az éttermeket, stadionokat és középiskolákat

Kijárási és gyülekezési tilalom jön kedd éjféltől, ha a parlament megszavazza a felhatalmazást.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának elnöksége is kiadott egy közleményt, amiben azt kérik, hogy az egyházközségek szerdától ne tartsanak istentiszteletet, közösségi alkalmakat.

Az elnökség azt írta: kérik, hogy szerdától az egyházközségek „szüneteltessenek minden közvetlen érintkezéssel járó egyházi alkalmat: istentiszteletet, áhítatot, gyülekezeti hitoktatást, jegyesoktatást, bibliaórát, konfirmáció-előkészítést”, és minden közösségi alkalmat.

A gyülekezeteket kérik továbbá, hogy a járvány első hulláma idején közzétett liturgiai ajánlások szerint térjenek vissza online istentisztelet-közvetítésre, a helyi adottságok és lehetőségek szerint: a reformatus.hu honlapon és más médiafelületeiken számos online áhítat és istentisztelet követhető.