Szlávik János: A legszörnyűbb tünet a fulladás

2020.11.10. 19:12

„Senki nem tudja megmondani, mi lesz” – ezt mondta a koronavírus kapcsán Szlávik János a Mandinernek. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a betegség lefolyásáról, valamint a szigorításokról is beszélt a lapnak. Szerinte annak hatását csak két hét után érezhetjük majd. Szlávik János nagyon nem iskolabezárás-párti, nemcsak azért, mert a vírus a gyerekekre kevésbé veszélyes, hanem mert, ha

bezárnák az általános iskolákat, akkor az összes szakdolgozó, nővér, fiatal orvos otthon maradna a gyerekkel, és ez tragédia lenne az egészségügy számára

– fogalmazott a szakember, aki szerint a szülőknek nem a gyerekek miatt, hanem maguk és a nagyszülők miatt kell aggódniuk. 

Az infektológus azt is hangsúlyozta, hogy komolyan kell venni a helyzetet:

ez a vírus nem játék, még a közepesen súlyos esetek is arról panaszkodnak, hogy nagyon betegek és nagyon sokáig gyengék, hogy köhögnek, szörnyű tüneteik vannak.

A betegség lefolyásáról azt mondja: a legszörnyűbb tünet a fulladás.

Egy ember életében a legborzalmasabb élmény, hogy hiába vesz levegőt, nem kap eleget, úgy érzi, »ülnek a mellkasán«. Az ilyen betegeket első körben oxigénterápiával kezelik, ha az nem használ, akkor sajnos elkerülhetetlen a lélegeztetőgép.

Beszélt arról is, hogy a koronavírus és az influenza között hatalmas különbség van. Míg utóbbi egy légúti vírusos megbetegedés, aminek baktérium okozta szövődményei vannak, addig a koronavírus önmagában veszélyes, hiszen minden szövődmény nélkül, egyedül képes tüdőgyulladást, szívizominfarktust vagy agyvérzést okozni.

Azzal kapcsolatban, hogy az egészségügyi dolgozók 3,3 százaléka lett koronavírusos a járvány kezdete óta, azt mondta, hogy ez európai viszonylatban jó aránynak számít. Kiemelte: azok, akik betegek lettek, nem a kórházakban kapták el a vírust, hanem otthon vagy másoktól.

A járvány kezdete óta november 7-én vesztettük el a legtöbb honfitársunkat koronavírusban, egy nap leforgása alatt 107-en haltak meg. Az elmúlt 24 órában 103 áldozatot követelt a Covid–19.

Szlávik János a nagy számok törvényével magyarázza, hogy ennyi fertőzöttnél elkerülhetetlen, hogy fiatal áldozatok is legyenek: 

Intő jel lehet ez a vírusszkeptikusoknak is, akik láthatják, hogy hiába gondolják, hogy csak öregek halnak meg a fertőzés következtében, nem igaz. Íme, vannak fiatal elhunytak is

– hangsúlyozta a szakember.