Egy civil szervezet azt követeli, hogy töröljék el az ingyenes parkolást

2020.11.11. 13:03

Egy Orbán Viktornak írt petícióban követeli a SzabadaHang, hogy haladéktalanul töröljék el a parkolásidíj-fizetés felfüggesztéséről szóló rendelkezést. Az ingyenes parkolás ugyanis hatalmas veszteségeket okoz a lakosságnak és a vállalkozásoknak egyaránt. 

A Levegő Munkacsoport korábbi petícióját véve alapul a civil szervezet felemlegeti, amit már tavasszal lehetett tapasztalni, vagyis, hogy az ingyenes parkolás lehetősége sokakat felbátorított, és autóval hajtottak a városok belső részeibe. Ez már akkor is súlyos problémákat okozott Budapesten és számos vidéki városban, így többek között Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Szombathelyen és Tatabányán is. 

Ennek a másik oldala, amit a Levegő Munkacsoport több tanulmányra hivatkozva állít, hogy csak Budapesten az elmúlt 15 évben kétszeresére nőtt az asztmás gyermekek száma, és évente több mint kétezren halnak meg idő előtt a szennyezett levegő miatt. Ami a gazdasági következményeket illeti, évente mintegy 3300 millió eurót, a szennyezett levegő a Budapesten megtermelt GDP 6,2 százalékának megfelelő összegű veszteséget okoz a fővárosnak.

Most, a járvány második hulláma során különösen fontos lenne, hogy tiszta legyen a levegő, hiszen a szennyezett levegőnek való kitettség súlyosbítja a koronavírus-megbetegedéseket.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Kérjük, hogy vonja le a tavasszal bevezetett ingyenes parkolási időszak tapasztalatait, hallgasson a szakértőkre, és haladéktalanul törölje el a parkolásidíj-fizetés felfüggesztésére vonatkozó rendelkezést

– írják az ingyenes parkolás eltörlését kezdeményező civilek.