Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Kásler Miklós: Négy hét után lesz látható a szigorítások eredménye

2020.11.11. 10:04

A halasztható műtétek felfüggesztése tehermentesíti a magyar egészségügyet

– mondta az emberi erőforrások minisztere szerdán a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A hatályos rendelet szerint minden halasztható egészségügyi beavatkozást, műtétet fel kell függeszteni a közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi intézményekben, kórházakban. Kásler Miklós elmondta, rendkívül felgyorsult a vírus terjedése a világon, Európában és Magyarország közvetlen környezetében is. A járvány a közösségi terjedés fázisába lépett, amit rendkívül nehéz kontrollálni – tette hozzá.

Kapcsolódó

Itt vannak a részletek a koronavírus miatt elrendelt új korlátozásokról

Az üzletek este 7-ig tarthatnak nyitva, születésnapi bulin legfeljebb 10-en vehetnek részt. Este 8-tól reggel 5-ig kijárási tilalom van.

Egyetlen lehetőség a vírus útjának lezárása. A jelenlegi szigorítások ezt a célt szolgálják

– fogalmazott a tárcavezető.

Rámutatott: ezen belül a halasztható műtétek felfüggesztése tehermentesíti a magyar egészségügyet, orvosokat szabadít fel, akik „aktívabban tudnak részt venni a vírusellenes harcban”.

Kifejtette, az életveszélyes állapot esetén szükséges és a sürgősségi beavatkozásokat továbbra is el kell végezni, valamint minden olyan műtétet is, amelynek halasztása tartós egészségkárosodást okozhat. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a kardiológiai ellátásokat és a transzplantációkat.

Kásler Miklós beszámolt arról is, hogy 77 kórház veszt rész a koronavírusos betegek ellátásában finanszírozott ágyaik 40 százalékáig, valamint az intenzív ágyaik 7 százalékát kellett előkészíteniük koronavírusos betegek számára. A miniszter álláspontja szerint ez nem veszélyezteti az egyéb betegségekkel kapcsolatos ellátást. Az időarányos halálozás idén 4-5000-rel alacsonyabb, mint általában, az „izolált életforma” a fertőzések számát jelentősen csökkentette, továbbá megelőzte nagyon sok potenciális betegség kialakulását. Kásler Miklós politikai nyilatkozatnak minősítette Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) új elnöke Népszavának tett nyilatkozatát, amely szerint „kártyavárkánt omolhat össze az egészségügy”.

Szó sincs arról, hogy a jelenlegi magyar helyzet hasonlítana a bergamóihoz

– fogalmazott.

Epidemiológusaik két és fél, három hétre tudnak előre tekinteni, és ebben az időszakban a magyar egészségügy a rendelkezésére álló kapacitásaival helyt tud állni

– közölte.

A miniszter szerint a járvány második hullámában négy hét után lesz látható a szigorítások eredménye.

Az elmúlt 24 órában 101 ember halt meg a vírus szövődményeiben, és 500-an kerültek lélegeztetőgépre. A szerdai adatok szerint 3945 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Ezzel Magyarország a világ 45. legfertőzöttebb országa, és 17. Európában. Eddig 122 ezren kapták el a vírust hazánkban, és 2697-en haltak meg. 

Kapcsolódó

Koronavírus: 101 újabb halott, csaknem ötszázan lélegeztetőgépen

Összesen 3945 újabb fertőzést mutattak ki egy nap alatt.  • Vennék
  • Hírek