Életbe léptek a korlátozások, súlyos bírságra készülhet, aki nem tartja be a szabályokat

D KOS20200329014
2020.11.11. 07:23

Kedd este a Magyar Közlönyben megjelentek a részletei azoknak a korlátozásoknak, amelyek szerda 0 órától léptek életbe a koronavírus terjedésének a megfékezéséért. Ezekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Aki úgy érzi, hogy nem feltétlenül erőssége a szabályok betartása vagy csak feledékeny,

SÚLYOS KÖVETKEZMÉNYEKKEL SZámolhat A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN.

A Magyar Közlöny azt írja ugyanis, hogy az intézkedések betartását a rendőrség a honvédség közreműködésével ellenőrzi, és ha a rendőrök vagy a katonák azon kapják az üzletekben a vásárlókat, hogy nem hordják rendeltetésszerűen a maszkot, akkor az üzlet tulajdonosát

százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírsággal büntethetik,

az adott üzletet legalább egy napra, legfeljebb pedig egy évre be is zárathatják. Továbbá este hét és reggel öt óra között adott üzletben, lottózóban vagy dohányboltban csak és kizárólag azok lehetnek bent, akik ott dolgoznak, más nem. Ha valamiért ezt a rendelkezést szegné meg, ugyanaz a helyzet: az üzletet bezáratják, a tulajdonos pedig fizethet. Ugyanilyen bírságra számíthatnak azoknak a nevelési vagy oktatási intézmények vezetői, ahol nem hőmérőznek. Érdemes észben tartani, hogy

egy helyet egy nap alatt többször is bírságolhatnak. 

Az üzlet akkor úszhatja meg a büntetést, ha a szervező, üzemeltető vagy az alkalmazott felszólította a szabályszegőket, hogy viselkedjenek megfelelően vagy hagyják el a helyiséget, de ennek nem tesznek eleget, ő pedig rendőrt hív. A bírság befizetésére mindenkinek 15 napja van, fellebbezni pedig nem lehet a határozat ellen, szóval tényleg nincs kegyelem. 

Akik nem tartják be a maszkviselési szabályokat, pénzbírságot kaphatnak, ez minimum 5 ezer, maximum 500 ezer forint lehet. A helyszíni bírság kiszabásánál valamivel jobb esélyei vannak: a legkisebb büntetés 5 ezer forint, a maximum pedig 150 ezer forint.

A megrögzött szabályszegőket 200 ezer forintra is bírságolhatják.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)