Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

További szigorításokat követel az oktatásban a Pedagógusok Szakszervezete

DEBRE20200929005
2020.11.11. 15:31 Módosítva: 2020.11.12. 10:57

Közleményt adott ki a Pedagógusok Szakszervezete, amelyben további szigorításokat követelnek. Így például, hogy minden krónikus beteg pedagógust azonnal mentesítsenek a tantermi oktatás alól, a túlmunkákat hóvégi elszámolással azonnal fizessék ki, a közelgő középiskolai felvételik szabályait ideiglenes jelleggel, de azonnal alakítsák át a járvány miatt. Alább változtatás nélkül közöljük a Pedagógusok Szakszervezetének november 11-én kiadott közleményét.

 1. Követeljük, hogy a tesztelést minden oktatásban dolgozóra terjesszék ki!
 2. A krónikus beteg pedagógusokat, oktatókat azonnal mentesítsék a tantermi oktatás alól!
 3. A fenntartóval és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal történt egyeztetés után az oktatási intézmények vezetői dönthessenek vírusfertőzés esetén a kéthetes bezárásról, online oktatás elrendeléséről!
 4. Az általános iskolák ötödik évfolyamától vezessék be a hibrid oktatást! A csoportbontás eredményeként csökken a fertőzés esélye. (Az osztály egyik fele az egyik héten 3 napot jár iskolába, majd kettőt otthon tanul, a követező héten cserélnek.)
 5. A gimnáziumokat egységesen kezeljék az online oktatásban: sokkal nagyobb munkaterhet jelent a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban, ha a pedagógus tanteremben tanítja az alsóbb, digitálisan pedig a felsőbb évfolyamokat. Ezért javasoljuk, hogy a gimnáziumok ötödik évfolyamtól térjenek át a távoktatásra!
 6. Minden 14 év alatti gyermek szülei közül az egyik kapjon állam által biztosított 100%-os távolléti díjat abban az esetben, ha gyermeke karanténba kerül, vagy megbetegszik koronavírus-fertőzésben!
 7. A gyeden, gyesen lévő, valamint otthoni munkát végző szülők gyermekei esetében függesszék fel a kötelező óvodáztatást! Az ideiglenes felfüggesztés ne járjon a normatíva csökkenésével az óvodákban a járvány enyhüléséig!
 8. Az állam munkáltatóként tartsa be a munka törvénykönyve és a munkavédelmi törvény előírásait a védőfelszerelések biztosításáról (maszk vagy műanyag álarc, illetve gumikesztyű) az oktatási intézményekben!
 9. Követeljük, hogy megfelelő létszámú alkalmazottat biztosítsanak a fertőtlenítések elvégzésére az óvodákban, iskolákban az óraközi és egyéb szünetekben!
 10. A PSZ követeli, hogy a túlmunkákat hóvégi elszámolással azonnal fizessék ki, függesszék fel az eseti helyettesítésre vonatkozó jogszabály alkalmazását!
 11. Követeljük, hogy a tantermi oktatást és óvodai csoportban nevelést végző pedagógusok, a nyitva tartó kollégiumok nevelőtanárai, a gyermekvédelemben feladatot ellátó dolgozók részére veszélyességi pótlékot állapítsanak meg, bérük 20% százalékát!
 12. A 2020. év folyamán online oktatást végző pedagógusoknak, oktatóknak egyszeri 100 000 forintos támogatást fizessenek az otthonról végzett munka elősegítésére!
 13. A tanfelügyeletet és a pedagógusok minősítését online végezzék, és ne függesszék fel!
 14. A helyi tanterveket, a tanmeneteket vizsgálják felül a digitális oktatás idejére a továbbhaladáshoz szükséges kötelező minimum megállapítása érdekében!
 15. A 250 óra tanulói hiányzás szabályát függesszék fel!
 16. A 486/2020. (XI. 10.) Korm.-rendeletben szereplő utazási kedvezményt terjesszék ki a szociális szférában és az oktatásban dolgozókra is!
 17. A kormány biztosítsa a tanodák további zavartalan működését!
 18. A közelgő középiskolai felvételik szabályait ideiglenes jelleggel, de azonnal át kell alakítani a járvány miatt, és nyilvánosságra kell hozni. Ne az utolsó pillanatban értesüljenek a szabályok változásáról a diákok, a szülők, a pedagógusok!
 19. A felnőttképzési tanfolyamok és az online oktatás összehangolásáról egyértelmű miniszteri intézkedést vár a PSZ!
 20. Követeljük, hogy a felnőttképzések felfüggesztése ne jelentse a résztvevők juttatásainak esetleges megszűnését!

(Borítókép: Egy diák testhőmérsékletét mérik érkezéskor egy iskola bejáratában 2020. szeptember 29-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI) • Vennék
 • Hírek