Nincs roham az üzletekben, de nagyobb forgalom várható esténként a boltokban

2020.11.11. 18:41

Eddig nem volt a tavaszihoz hasonló roham a szerdai korlátozások életbe lépése után az élelmiszerüzletekben, de a kereskedők arra számítanak, hogy esténként élénkül majd a forgalom az előrehozott zárás miatt – írja az MTI. 

Tavasszal, a koronavírus-járvány első hullámában megjelent „pánikvásárlás" oka az volt, hogy áruhiánytól féltek a vevők, de miután kiderült, hogy nem kell ettől tartani, így most nincs jele vásárlói rohamnak

– mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerdán az MTI-nek.

Hozzátette:  hogy a kereskedők jelzései alapján sok üzletben a kora délutáni órákban a szokásosnál valamivel nagyobb volt a forgalom.

A főtitkár továbbá azt is hangsúlyozta: a tavaszi helyzettől eltérően most az élelmiszerüzleteknek is be kell zárniuk a megszokottnál korábban, a boltok többsége ugyanis este 7-nél tovább szokott nyitva tartani.

Így át kell ütemezniük a beszerzéseiket azoknak, akik eddig késő este jártak bevásárolni 

– jelezte.

Az OKSZ főtitkára azt is kifejtette: elképzelhetőnek tartja, hogy lesznek olyan helyzetek, amikor a távolságtartási szabályok betartása érdekében az üzletek korlátozhatják az egyszerre ott tartózkodó vevők számát.

Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy a jogszabály szerint este 7 óra után az üzletekben

az ott dolgozókon kívül más nem tartózkodhat.

„Ez azt jelenti, hogy a vásárlást be kell fejezni legkésőbb este 7-ig, ami okozhat feszültséget a vásárlók körében, akik megszokták, hogy zárás előtt egy perccel is bemehettek a boltokba” – fejtette ki.