Más érdekességre is bukkantunk az éjjel benyújtott választási törvény módosításában

CER 3712
2020.11.11. 13:46

Kedd éjjel, konkrétan 23 óra 59 perckor nyújtotta be a választási törvény módosításáról szóló kormánypárti javaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, előadója Varga Judit igazságügyi miniszter. Az új törvénymódosítás számtalan pontja közül minden médium kiemelte, hogy változtak a pártlistára vonatkozó szabályok, innentől ugyanis legalább kilenc megyében és a fővárosban legalább ötven egyéni országgyűlési képviselőjelöltet kell önállóan állítani hozzá (ez eddig huszonhét volt).

Az indoklás szerint az úgynevezett kamupártok indulását szeretnék megnehezíteni ezzel, amelyek nem valós politikai célok megvalósítása miatt, csupán az állami támogatás megszerzéséért állítanak pártlistát. 

A mostani törvénymódosítás azonban tartalmaz egy másik, érdekes módosítást is. Amennyiben elfogadják a javaslatot, úgy a jövőben már nem lesz jogellenes, ha valaki lefotózza a szavazólapját magáncélból.

Nem sérti a szavazás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapról magáncélra képfelvételt készít. 

A 2016-os kvótanépszavazás után a Magyar Kétfarkú Kutyapártot 100 ezer forintra büntették meg, amiért egy olyan telefonos applikációt készítettek, amelyen keresztül   a választók   névtelenül  megoszthatták  a szavazólapjukról készült fotókat. A Nemzeti Választási Bizottság szerint ez sértette a választás tisztaságáról, titkosságáról és a rendeltetésszerű joggyakorolásról szóló törvényi rendelkezést. A párt ezért a Kúriához fordult, amely az NVB-nek adott igazat az ügyben.

Mivel az Alkotmánybíróság nem fogadta be az MKKP indítványát, a Kétfarkúak Strasbourgig vitték az ügyet, ahol végül az Emberi Jogok Európai Bírósága az ellenzéki pártot hozta ki győztesnek. A magyar államnak a százezres büntetésnek megfelelő 330 eurót és további 3000 eurónyi (kb. 930 ezer forintot) költséget kellett megtérítenie a Magyar Kétfarkú Kutya Párt számára.

Az ügyben megkerestük dr. Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információsszabadság Hatóság elnökét is, hogy megtudjuk, mi az álláspontja a javaslatról, amint válaszol megkeresésünkre, frissítjük cikkünket. 

(Borítókép: Szavazófülke a Borsodi időközi választáson 2020. október 11-én. Fotó: Czerkl Gábor / Index)