Összefoglaló

Percről percre Angyalföld az egyszerű megoldást választotta

"A XIII. kerület teljes közigazgatási területén a közterületeken és a közforgalom számára átadott magánterületeken kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése. Kivételt ez alól az egyéni sportolás, a zöldterületek és a parkok jelentenek.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Hegyvidéki Önkormányzat járványügyi szakemberekkel folytatott konzultáció után, és a hegyvidéki lakosokat megkérdezve úgy döntött, hogy csak a kerület sűrűn lakott felén teszi kötelezővé a maszkviselést – írta az Indexnek Arató Zsolt, a kerület sajtófőnöke.

    A Városmajor utca – Kék Golyó utca – Németvölgyi út – Stromfeld Aurél – Jagelló út határsáv mindkét oldalán, valamint az e határszakasztól a Duna felé eső, sűrűn beépített, nagyvárosias területen minden hat év feletti lakosnak kötelező maszkot viselni a közterületen. Ez alól kivételt csak a parkok képeznek. Az egyéni sporttevékenységet végzőknek sem kötelező a maszkviselés.

    A kerület e határvonaltól északra eső, ritkábban beépített területén a maszkviselés csak a buszmegállókban, illetve azokon a helyeken kötelező, ahol sok ember zsúfolódik össze, és nem lehet tartani az előírt távolságot. Azok a szülők, akik az iskola előtt várják gyermeküket, vagy óvodába, bölcsődébe mennek érte, szintén viseljenek maszkot.

    Mindezek mellett a Hegyvidéki Önkormányzat a kerület valamennyi lakójának javasolja a maszkviselést. 

  • A Válasz Online a Facebook oldalán tett közzé egy összegzést arról, hogy országszerte hol és milyen formában szabályozták az önkormányzatok a maszkviselést.

    Eszerint Budapesten

    • Mindenhol kötelező a maszkviselés:

    A II., III., V., VI., VII., IX., XI., XIII., XIV., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII. és XXIII. kerületekben.

    • Csak egyes területeken kötelező a maszkviselés:

    A IV. kerületben – bölcsődék, óvodák, iskolák, boltok, posták és templomok bejáratától 20 méteren belül, orvosi rendelők bejáratától 50 méteren belül, zebráknál, játszótereken, kutyafuttatókban, az Újpesti Piac bejárata előtt és a káposztásmegyeri lakótelepi sétányon

    A XVI. kerületben – bölcsődék, óvodák, iskolák, boltok, posták és templomok bejáratától 15 méteren belül, játszótereken, kutyafuttatókban

    • Még nem rendelkeztek erről:

    Az I., VIII., X., XII., XV. kerületekben 

    Vidéken a megyei jogú városokban pedig

    • Mindenhol kötelező a maszkviselés:

    Szegeden, Pécsett, Győrött, Miskolcon, Kaposvárott, Sopronban, Kecskeméten, Nagykanizsán, Szekszárdon, Salgótarjánban, Nyíregyházán és Békéscsabán.

    • Csak egyes területeken kötelező a maszkviselés:

    Székesfehérvárott – történelmi belváros, játszóterek, kutyafuttatók, vasútállomás, autóbuszpályaudvar

    Veszprémben – belváros, autóbuszpályaudvar, vasútállomás

    Szombathelyen – Fő tér és más belvárosi közterületek, bölcsődék, óvodák, iskolák bejáratától 10 méteren belül

    Érden – iskolák, rendelők, intézmények bejáratól 50 méteren belül, üzletek bejáratától 20 méteren belül, piacon, játszótereken és vasútállomásokon, Budai út, Diósdi út, Főtér, Balatoni út, Iparos út, Béke téri lakótelep

    • Csak minimális új korlátozásokat hoztak (jellemzően a vasútállomásokon, buszpályaudvarokon, kutyafuttatókban, piacokon és az iskolák, üzletek bejárata előtt):

    Debrecenbenben, Egerben, Zalaegerszegen, Tatabányán, Szolnokon, Hódmezővásárhelyen, Dunaújvárosban.

  • Erzsébetváros lakonikus egyszerűséggel közölte a kerület honlapján, hogy minden közterületen kötelezővé tették a maszkviselést, kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve a zöldfelületeken.

    Ferencvárospolgármestere hasonlóképp tömören közölte a fentiek mellett azt is, hogy szintén viselni kell azt a tömegközlekedési eszközön és a közlekedési váróhelyiségekben, az üzletekben, a bevásárlóközpontokban (kivéve az irodákban, az egyéni sportolás céljára szolgáló helyiségekben és az üzemi helyiségekben), és az ügyfélszolgálatokon az ügyfélfogadás ideje alatt. Baranyi Krisztina emellett ajánlja a IX. kerületi parkokban, illetve zöldterületeken, továbbá társasházak liftjében és lépcsőházaiban is. 

    D. Kovács Róbert Antal, Kőbányaelső embere a köz- és nyilvános területek mellett külön kiemelte a kutyafuttatókra vonatkozó maszkviselési előírást. Közölte azt is, hogy a Kőbányai Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás csak korlátozásokkal vehető igénybe, az Újhegyi ügyfélszolgálat pedig, hasonlóan a kerületi sportlétesítményekhez, és nyugdíjasklubokhoz zárva tart. 

    Zuglóbanis teljes a szigor a közterületeken. Horváth Csaba polgármester egyúttal kéri a kerületi lakosokat, hogy otthonukon kívül általában is viseljenek maszkot, mind a közterületeken (parkokban, zöldterületeken is), mind a zárt, közösen használt magánterületeken, különös tekintettel a társasházak közös tulajdonú helységeire (például előtér, lépcsőház, lift, garázs, stb.).

  • A terézvárosi önkormányzat is minden 6 évesnél idősebb lakó és járókelő számára kötelezővé teszi a maszkviselést a közterületeken és minden nyilvános helyen. A helyhatóság honlapján arról tájékoztatnak, hogy a játszóterek és kutyafuttatók nyitva maradnak, ezeket gyakrabban fertőtlenítik, de szigorúan fogják ellenőrizni a maszkhasználatot. 

    Bejelentették, hogy a Hunyadi téri sportpálya bezár és a szabadtéri fitneszpark sem használható, valamint hogy idén nem lesz jégpálya a Hunyadi téren.  Továbbá azt is elrendelték, hogy a Hunyadi téri Vásárcsarnokba szombattól csak a Hunyadi tér felől lehet belépni, a kijárat pedig az Eötvös utca felé lesz, a maszk viselése a csarnokban és a termelői piacon is kötelező. Közölték azt is, hogy az Eötvös 10-ben elmaradnak a programok, a SportPont bezár. Elmarad a Jókai téri karácsonyi vásár is. 

    Emellett az önkormányzat arról is hírt ad, hogy a járvány második hullámában újraindították a a Terézváros melléd áll válságkezelő programot, amely  azonnali segítséget kínál azoknak, akik a járvány következtében állásvesztésük vagy a megváltozott piaci körülmények miatt krízishelyzetbe kerültek a VI. kerületben. Bővebb infók itt. 

  • Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester rendelete szerint 11.12. 0:00-tól az V. kerület MINDEN KÖZTERÜLETÉN kötelező a maszk, kivéve sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken.

    A polgármester a kerületi honlapon azt írta: "mindent megteszek, hogy a veszélyhelyzettel járó kellemetlenségeket mérsékeljem a belvárosiak számára, ennek jegyében a Belvárosi Közösségi Tér a járványügyi előírásoknak megfelelően továbbra is működik, a kutyafuttatóink pedig 0-24 órában nyitva tartanak."

  • Az önkormányzat honlapján olvasható tájékoztatás szerint a szájat, orrot eltakaró maszk használatát:

    • az óvodák, a bölcsődék, a közoktatási intézmények, a gyógyszertárak, az élelmiszerboltok, a drogériák, a posták és a templomok bejáratától számított 20 méteren belül;
    • az orvosi rendelők és a szakrendelő bejáratától számított 50 méteren belül;
    • a közterületnek minősülő, a gyalogosforgalom számára kijelölt átkelőhelyektől számított 10 méteren belül;
    • a játszótereken és a kutyafuttatókban;
    • a gyalogosforgalom számára nyitva álló metró aluljárók és egyéb, zárt légterű közforgalmú közlekedő összekötő terek külső határvonalától számított 50 méteres távolságon belül;
    • az Újpesti Piac és Vásárcsarnok közforgalom számára nyitva álló bejáratától számított 50 méteres távolságon belül;
    • Káposztásmegyeren az óratoronytól számított 100 méteres távolságon belül a sétányon írja elő. 

    Az önkormányzat nem zárja be a kutyafuttatókat, viszont továbbra is kérik, hogy a gazdik tartsák a másfél méteres biztonsági távolságot, a maszkokat pedig mindenkinek kötelező hordani az elkerített részeken.

    Déri Tibor polgármester arra is felhívta a kerületiek figyelmét, hogy  a maszkhasználat a fővárosi önkormányzat döntése értelmében a tömegközlekedés megállóiban is kötelező, nem csak magukon a járatokon. Közölte azt is, hogy a PiacPlacc a jogszabályok értelmében ezen a hétvégén már nem nyit ki, várhatóan – ha a járványügyi szabályok engedik – a téli szünet után indul újra.

    Mint mondta, arra koncentráltak, hogy ahol nagyobb számban csoportosulhatnak az emberek, ott kötelező legyen a maszkviselés. 

    "Azonban meg is adjuk az újpestieknek azt a szabadságot, hogy azokon a helyeken, ahol ilyen nem alakul ki, alkalom nyílik a másfél méteres távolságnál nagyobbat tartani az emberek között, ott csak ajánljuk ezeknek a védőeszközöknek az alkalmazását.”

  • Nagyatádon maszkot kell viselni a Piac téren a piac nyitvatartási ideje alatt, a gyógyszertárak, a pénzintézetek, a posta előtti közterületeken, továbbá az oktatási és nevelési intézmények bejáratától számított 20 méteres távolságon belül - írta a sonline.hu

  • A legegyszerűbb megoldást Bonyhád önkormányzata választotta - a teol.hu gyűjtése szerint. A város honlapján közzétett tájékoztatás szerint a szájmaszk használata közterületen is kötelező. Kivételt képeznek ez alól a közparkok és a zöldterületek, például a Perczel kert, az Ifjúsági park, a Rendezvénytér (Kaszinókert), a Családi Pihenőpark. Tájékoztatnak arról is, hogy bezár a művelődési központ, a könyvtár és a múzeum. A sportcsarnokban a testnevelés órák és a versenysport kivételével más tevékenység nem folytatható. A tanuszoda már hétfőtől bezárt. A piacon újabb szabályozás, szigorítás nem szükséges, a meglévő szabályok betartása mellett – kötelező szájmaszkhasználat – továbbra is nyitva lesz keddenként és péntekenként.

    Szabó Péter, Paks polgármestere arról tájékoztatta a portált, hogy az Atom tér, a Barátság útja, továbbá a Dózsa György út teljes közterületnek vagy nyilvános helynek minősülő területén; továbbá az alábbi közterületeken vagy nyilvános helyeken: játszótéren; kutyafuttatóban; tömegközlekedési eszköz szabadtéri megállóhelyének területén; piacon és a hozzá tartozó közforgalmú parkoló, egyéb nyilvános hely területén; a Paksi Atomerőmű Zrt. közforgalmú parkolójában, egyéb nyilvános helynek minősülő területén; és az üzlet, vendéglátó üzlet, bevásárló központ, egészségügyi intézmény, szociális intézmény, nevelési, oktatási intézmény, közigazgatási szerv, posta közforgalmú parkolójának teljes területén és egyéb nyilvános helynek minősülő (bejárattól számított) 50 méteres körzetében kötelező orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

    Dombóváron Pintér Szilárd polgármester rendelkezése értelmében a tömegközlekedési fel- és leszállóhelyeken, a helyi piacokon, illetve a dombóvári nevelési, oktatási intézmények bejáratától számított huszonöt méteres területen belül kell szájat és orrot eltakaró maszkot hordani

  • Szerda éjféltől számos hazai nagyváros kötelezővé tette közterületen a folyamatos maszkviselést a hat év feletti lakosoknak a sportolás, valamint a parkokban, illetve a zöldterületeken tartózkodás kivételével. Az MTI gyűjtése szerint élt a kormányrendelet biztosította felhatalmazással Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, aki számos hazai városvezetőhöz hasonlóan a Facebookon tájékoztatta a lakosságot. 

    Hasonlóképp döntött Szita Károly, Kaposvár polgármestere is. Elmondta, szerdán aláírt rendelete értelmében lezárják a csapatsportok használatára is alkalmas sporttelepeket, köztük a városligeti focigrundokat és kosárlabdapályákat, de a futókör és a kondiparkok továbbra is használhatók. A kondiparkokat és a játszótereket naponta fertőtlenítik.

    Kecskeméten is csütörtöktől kötelező a maszk viselése a közterületeken és a nyilvános helyeken - írta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a közösségi oldalán.

    Miskolcon ugyancsak csütörtöktől rendelte el valamennyi közterületre a kötelező maszkviselést Veres Pál polgármester. Maszkot kell viselni a piacokon is.

    Nagykanizsán szintén minden nyilvános helyen és közterületen kötelező a maszk viselése Balogh László polgármester rendelkezése szerint. Vasárnaponként nem nyit ki a vásárcsarnok és elmarad a bolhapiac is.

    Hévízen a tófürdő nem zárt be, továbbra is vár vendégeket, ezt a gyógytó kezelője, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház közölte a közösségi oldalán.

    Nyíregyházán is kötelező maszkot viselni valamennyi közterületen és nyilvános helyen, valamint a kutyafuttatókban is. Kovács Ferenc polgármester döntése értelmében a városban elmarad a hagyományos adventi programsorozat és nem tartják meg az adventi vásárt sem.

    Szekszárdon csütörtökről a város teljes közterületén kötelező lesz a maszk használata - közölte Ács Rezső polgármester.

    Debrecenben nem teljes körű a rendelkezés: itt csütörtöktől a játszótereken, valamint a piacokon, vásárokon kötelező a maszk viselése.

    Székesfehérváron szerda éjféltől kötelező maszkot viselni a történelmi belvárosban, valamennyi közterületi parkolóban, a buszmegállókban, az autóbusz- és vasútállomásokon, a játszótereken felnőttek számára, és a kutyafuttatókban. Cser-Palkovics András polgármester tájékoztatása szerint a város sportparkjai nyitva vannak, de csak egyéni sportolásra használhatók.

    Szolnokon csütörtök hajnali 5 órától kötelező a maszkhasználat és megfelelő védőtávolságot kell tartani minden olyan helyen, ahol várakozni kell (bevásárlóközpont, iskola, óvoda, ügyintézés, vallásgyakorlás, buszmegállók) - közölte Szalay Ferenc polgármester a Facebook-oldalán. A nappali klubokat bezárják, az idősek ellátását, étkezését otthonukban biztosítják. Újra bevezették a vásárlási idősávot három piacon: 8 és 10 óra között csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak.

    Szombathely polgármestere, Nemény András csütörtöktől több közterületre, így a főtérre is elrendelte a védőmaszk használatát. Maszkot kell viselni a buszmegállók 10 méteres körzetében, a bölcsődék, óvodák, iskolák bejáratától 10 méteren belül, az üzletek és bevásárlóközpontok parkolóiban és a kutyafuttatókban is.

    Tatabányán maszkot csak a piacokon, a termelői piacokon és a tömegközlekedési eszközökre várakozás közben kell hordani. Tatán kötelező maszkot viselni a buszmegállókban, az üzletek saját parkolóiban és a városi piacon. Esztergomban a parkokra is ajánlják a maszkviselést de nem tették kötelezővé.

    Veszprémben csütörtök hajnal 5 órától kötelező maszk viselése a belvárosban, a buszmegállókban, a buszpályaudvaron, a vasútállomáson, a parkolókban és a vásárcsarnok területén. Porga Gyula polgármester azt is közölte: elmarad a Bakony Expo és a karácsonyi vásár. A tavasszal létrehozott városi segélykérő telefonszámok újra hívhatók.

  • A XVI. kerületben a bejáratoktól számított 15 méteren belül kötelező maszkot viselni, 2020.11.12. csütörtök, 0 órától a 

    • bölcsődék, óvodák, általános iskolák, középiskolák
    • orvosi rendelők és szakrendelő
    • szociális intézmények, egészségügyi gondozóhálózati intézmény
    • gyógyszertárak
    • élelmiszert is árusító üzletek
    • nemzeti dohányboltok
    • templomok előtti közterületen. 

    Az önkormányzat honlapján olvasható tájékoztatás szerint kötelező maszkot viselni a játszóterek és a kutyafuttatók területén, valamint az élelmiszert is árusító üzletek parkolóiban. Az önkormányzati rendelet szabályainak megsértése szabálysértésnek minősül. A helyhatóság arról is tájékoztatja a kerületi lakosokat, hogy november 16-ától a szociális étkeztetést igénybe vevők kizárólag elvitelre kérhetik az ellátást. Továbbá, hogy a játszóterek és kutyafuttatók az eddigi szabályok szerint tartanak nyitva.

  • A kormány tegnap éjjeli rendelete után meghozott döntésünk értelmében a II. kerület közterületein is kötelező a maszkviselés november 11-én 12 órától, a kormányrendeletben felsorolt kivételekkel - írta Őrsi Gergely polgármester Facebook-posztjára hivatkozva a kerület honlapja

    A kormány tegnapi rendeletét követően nem láttuk értelmét annak, hogy közterület és közterület között különbséget tegyünk esetlegesen zavart okozva, ezért általános szabályt alkottunk.

    "Vigyázzunk egymásra! Vigyázzunk Budára!" - fogalmazott a polgármester. 

    Emellett közölték azt is, hogy a november 14-re tervezett veszélyeshulladék-gyűjtés, illetve a november 30-ra tervezett közmeghallgatás elmarad. Utóbbi pótlására egy online lakossági fórumot szerveznek.  

    Óbudán, a III. kerületben Kiss László polgármester is hasonló indokok alapján terjesztette ki a városrész teljes területére a kötelező maszkviselést, a kormány által engedett kivételekkel. Az önkormányzati honlapon arról tájékoztatnak, hogy a kerületi kutyafuttatókat nem zárják be, de kérik a védőtávolság betartását itt is. 

  • Hatvanban mától a buszmegállókban, a játszótereken és a vásártereken kötelező a maszk használata – írta a Hatvanonline.hu. A sportolás és a parklátogatás itt is kivételnek számít. A lap arról is beszámol, hogy a Nagy Endre Rendezvényterem bezár, a gyermekfoglalkoztatóban sem lehet játszani.  A Grassalkovich Művelődési Ház mellett a vadászati múzeum sem nyitott már ki szerdán, ahogyan az Ady Endre Könyvtár és a Hatvany Lajos Múzeum sem. 

  • Arató Zsolt, a XII. kerületi önkormányzat sajtófőnöke az Indexnek elmondta, a Hegyvidéki Önkormányzat járványügyi szakemberekkel folytatott konzultáció után, a lakosok véleményének figyelembe vételével hozza meg a döntést a köztéri maszkviselésről. 

    A külön zónák kijelölése a kerület vezetése szerint nem tűnik sem hatékony, sem jól ellenőrizhető megoldásnak. Azokon a helyeken, ahol sok ember gyűlhet össze, például a kültéri piacokon, jelenleg is kötelező maszkot hordani. Minden más kültéri programot már lemondott a hegyvidéki önkormányzat, köztük a karácsonyi vásárt is. 

    Az eddigi vélemények alapján valószínűleg két megoldás képzelhető el: vagy nem jelölnek ki külön zónákat a kerületben, vagy a Hegyvidék valamennyi közterületén kötelező lesz a maszkviselés.

    A döntésről hamarosan tájékoztatják a helyi közvéleményt.

  • Az egriügyek.hu arról ír Mirkóczi Ádám polgármester tájékoztatására hivatkozva, hogy az egri közterületeken kötelező mostantól a szájmaszk viselése.

    Mint felsorolták kötelező a maszk viselése az

    • üzletek bejáratának 5 méteres körzetében
    • oktatási, nevelési intézmények bejáratának 5 méteres körzetében
    • minden buszmegállóban
    • kutyafuttatókban (amelyek a polgármesteri döntés értelmében továbbra is nyitva lesznek)
    • a tömegközlekedési eszközön
    • az üzletekben történő vásárlás, illetve az üzletekben történő munkavégzés során
    • az irodák és az üzemi helyiségek területének kivételével a bevásárlóközpontok területén
    • a közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén
    • az egyetemes postai szolgáltató által vagy a postai közreműködők által üzemeltetett, az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségben
    • minden egyéb olyan helyiségben, amelyben ügyintézés céljából ügyfélfogadás zajlik
    • minden olyan helyiségben, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak
    • vendéglátó üzletben
    • az egészségügyi intézmények területén.
  • Kapcsolódó

    Karácsony Gergely egységesítené a maszkviselést, szerinte az Orbán-kormány csak hárítja a felelősséget

    A főpolgármester abszurdnak nevezte, hogy polgármesteri hatáskör kijelölni maszkviselésre egyes közterületeket.

  • A kormányrendeletben megfogalmazott felhatalmazás jogosultságával élve, holnaptól kötelezővé teszem az orrot és szájat eltakaró maszk szabályos használatát Kecskemét összes közterületén és a nyilvános helyeken – adta hírül Facebook-oldalán Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. 

  • Három park és a mecseki területek kivételével a mai naptól kötelező a maszkhasználat a pécsi közterületeken – közölte a pécsi önkormányzatra hivatkozva a bama.hu. Péterffy Attila Pécs polgármestere rendeletben teszi kötelezővé az orrot és szájat is eltakaró maszk használatát Pécs minden közterületén és nyilvános helyén. A szabályozás alól

    kivételt képez Pécs közterületi parkjai közül a Béke Park, a Szabolcsi Emlékpark és a Tüskésréti Szabadidőpark. Kivételt képeznek továbbá azok a pécsi közterületek, amelyek a Dömörkapui út–Ángyán János út–Bárány út–Erdész út vonalától északra esnek. 

    A fent említett három parkban, a fenti útvonaltól északra eső területeken, valamint a szabályozás által nem érintett Mecseki és Malomvölgyi Parkerdőkben, Égervölgyben saját magunk és embertársaink védelmében a polgármester azt ajánlja a pécsieknek, hogy tartsanak maguknál maszkot, és kezdjék el viselni, ha kellő védőtávolságot nem tudnak másoktól tartani.

  • A kisalföld.hu oldalán összegyűjtötték, hogy Győr-Moson-Sopron megye nagyvárosaiban hogyan döntöttek a maszkviselési szabályokról. 

    Sopron

    Sopronban minden közterületen kötelező a maszk – közölte Farkas Ciprián polgármestere. 

    Győr 

    Dézsi Csaba András polgármester Facebook-oldalán közölte: 

    Ma döntünk a maszkviselés győri szabályozásáról. Részletes ismertetést a Facebook-oldalamon és a Győr Plusz televízióban a délutáni Covid–19 Győr Híradóban, a mai 3. adásban adok 18 óra után.

    Mosonmagyaróvár

    Árvay István mosonmagyaróvári polgármester szerdán rendeletbe foglalta: a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles a Lajta-parti városban a játszóterek, a piacok, buszmegállók, a temetők és a bevásárlóközponthoz, üzlethez kapcsolódó, a vásárlók számára kialakított parkolók, árkádok, külső eladóterek területén – kivéve az arra alkalmas területeken végzett sporttevékenység során – orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot viselni – írják. 

    Csorna 

    A Csorna Város Facebook-oldalán annyit tettek közzé, hogy az országos rendelkezések mellett a csornai Széchenyi téri piacon szerdai és szombati napokon a maszkviselés mindenki (eladók, vevők és a piac területén sétálók) számára kötelező.

    Kapuvár

    Kapuváron szerda délután két órától oktatási-nevelési intézmények (óvodák, iskolák) és a templomok ötvenméteres körzetében a közterületen várakozók számára kötelezővé az utcai maszkviselés – írja Facebook-oldalán Hámori György polgármester. Hozzátette: a játszótereken, illetve piacnapokon a piac területén szintén KÖTELEZŐ az orvosi, munkavédelmi vagy textilből készült maszk használata hatéves kor felett, ahogy az orvosi rendelők, gyógyszertárak, ügyfélszolgálatok, a posták és az üzletek környezetében is a közterületi várakozás idejére. 

  • Bedő Tamás polgármester arról tájékoztatta Csongrád lakosságát a település honlapján, hogy a városban  közterületen kötelezően előírt maszkhasználat nincs.

    „Ettől függetlenül a lakosság részére ajánlom a maszk viselését és kérem a távolságtartás szabályainak betartását" – tette hozzá  a városvezető. A lakosságot a kormány által elrendelt korlátozások helyi vonatkozásairól ebben a közleményben, illetve a Csongrád TV adásaiban is igyekeznek tájékoztatni. 

  • A vasúti Népkerti megállóban és a Nagyállomáson, a központi buszpályaudvaron, a város valamennyi buszmegállójában és a piac teljes területén kötelező a maszk használata Hódmezővásárhelyen – írta a delmagyar.hu. Ezenkívül ajánlott a maszk viselése minden olyan közterületen, ahol nem tartható be biztonságosan a másfél méteres egymás közti távolság.

  • Újbuda polgármestere  alapján határozatot hozott a közterületi maszkviselés szabályozásáról.

    A mai naptól VALAMENNYI újbudai közterületen kötelező a maszk viselése a 6 éven felettiek számára – olvasható a XI. kerület honlapján, miután a polgármester élve a a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet felhatalmazásával döntött az szabályozásról. Mint írják, ez alól az önkormányzati rendelet szerint is kivételt jelent a parkok, zöldterületek, zöldterületen lévő játszóterek területe, viszont a helyhatóság járványvédelmi okokból ajánlja a maszk viselését. Szintén ajánlott a maszkhordás a liftek, társasházi közös helyiségek területén, valamint autóban ülve abban az esetben, ha a sofőrön kívül a járműben ülő személyek nem együtt élő családtagok.

  • Szabó Zoltán Ferenc, a dél-alföldi település első embere élt a kormány által biztosított szabályozás lehetőségével. Már az új korlátozó rendelkezések hatályba lépése előtt bejelentette a közösségi médiában, hogy 

    “Nem látok olyan közterületet Szentes városában, ahol indokolt lenne bevezetni a kötelező maszkviselést! Ezért megerősítem, hogy 2020. november 11-től NEM KÖTELEZŐ SZENTES VÁROS KÖZTERÜLETEIN MASZKOT VISELNI!”

    A posztot a város hivatalos Facebook oldalán is közzétették. 

  • A kormányrendelet felhatalmazása alapján Botka László, Szeged polgármestere a szerda reggeli, egészségügyi, rendvédelmi és közigazgatási szakemberekkel folytatott egyeztetést követően rendeletben határozott arról, hogy Szeged teljes belterületén kötelező a maszk viselése. A rendelet a kihirdetése után azonnal hatályba lép  - írta Szegedma.hu

    A szakemberek szerint ugyanis akkor van értelme a kötelező maszkhasználatnak, ha az Szeged teljes területére vonatkozik. Emlékeztetnek arra, hogy a rendelet betartását a szabálysértési törvény alapján a rendőrség és a honvédség ellenőrzi. Ugyanezen szabálysértési törvény alapján azok, akik nem tartják be a maszkviselési szabályokat, 5 ezertől 500 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphatnak.

  • A Debreceni Köztemetőben személyes ügyintézés kizárólag szájmaszkban történhet, és csak temetéssel kapcsolatban, időpontfoglalás után, és családonként legfeljebb 2 fő mehet be - írta a dehir.hu. A köztemető közlése szerint minden egyéb ügyintézés (sírhelymegváltás, sírgondozás, stb.) csupán telefonon és emailben történhet. További szigorítás, hogy az épület ügyfélvárójában nem lehet várakozni. A szájmaszkot otthon hagyó gyászolókat ezzel ki tudja segíteni a cég, és a kézfertőtlenítőről is gondoskodtak. 

    A temetéseken legfeljebb ötvenen vehetnek részt, a szertartásokat megelőző azonosításon családonként legfeljebb ketten vehetnek részt. Az egyik ravatalozóban legfeljebb 20 fő, a kis ravataltermekben pedig legfeljebb 15-en tartózkodhatnak, míg a többi gyászoló a szertartás alatt az árkádok alatt, vagy a szabadban, védőtávolságot tartva tartózkodhat. A többi hozzátartozó az árkádok alatt kísérheti figyelemmel a szertartást, tartva egymástól a 1,5 méteres távolságot.

  • "A XIII. kerület teljes közigazgatási területén a közterületeken és a közforgalom számára átadott magánterületeken kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése. Kivételt ez alól az egyéni sportolás, a zöldterületek és a parkok jelentenek. * A kutyafuttatók a megszokott rendben tartanak nyitva, a maszk viselése itt is kötelező" - adott hírt Facebook-posztban Tóth József, a kerület MSZP-s polgármestere a kormány által az önkormányzatok számára a veszélyhelyzet kapcsán adott felhatalmazással élve alkotott rendeletekről.

    Egyúttal közölte, hogy a polgármesteri hivatal, illetve az önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények, kulturális intézmények működésével kapcsolatban melyek a legfontosabb tudnivalók: Az önkormányzat által működtetett közművelődési és sportintézmények bezárnak. Sportlétesítményt csak versenyszerű sportolás céljára lehet igénybe venni. Az önkormányzat zárható labdapályáit lezárják.

    A polgármesteri hivatal egyes osztályain 2020. november 11-től a koronavírus járvány terjedésének megfékezése és az önkormányzati közszolgáltatások folytonosságának biztosítása érdekében a korábbiaknál korlátozottabban tartózkodhatnak ügyfelek. Utóbbiról bővebb felvilágosítást a hivatal honlapján találhatnak a kerületi lakosok.