Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Szigorodó drónszabályok: kötelező lesz az állami mobilappot használni, lakóövezetben csak engedéllyel lehet repülni

2020.11.11. 16:54
Januártól nem lehet más ingatlanát, többek között Lázár János villáját, vagy Mészáros Lőrinc otthonát a levegőből levideózni.

Januártól csak a HungaroControl applikációjának használatával reptethető pilóta nélküli légijármű az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) törvényjavaslata szerint. A drónok kezelői a repülésbiztonság növelése érdekében a mobilalkalmazásból tájékozódhatnak a légtérhasználati lehetőségekről, a korlátozott vagy a tiltott területekről – tájékoztatta az ITM szerdán az MTI-t.

A jogszabály-tervezetből nem derül ki, hogy az értékes videotechnikát hogyan lehet összehangolni az állami, Hungarocontroll által fejlesztett alkalmazással. A legtöbb gyártó saját applikációt fejleszt és ajánl a vásárlóknak. A garanciát pedig csak akkor lehet érvényesíteni, ha az adott termék előírt applikációját rendszeresen frissíti a felhasználó. 

A minisztérium ismerteti: a pilóta nélküli légi járművekkel kapcsolatos általános uniós előírások tavaly nyáron léptek hatályba. A repülés-végrehajtási, üzemeltetési feltételeket rögzítő, további rendeleteket idén júliustól kellett volna alkalmazni, a koronavírus-világjárvány miatt azonban ezt a határidőt 2020 végéig tolták ki. Bizonyos részletszabályok megalkotása a tagállamok feladata maradt, az ITM javaslata az új hazai drónszabályozás törvényi szintű elemeit tartalmazza. A tervezet megteremti a biztonságos üzemeléshez, a drónok rugalmas és innovatív felhasználásához szükséges kereteket.

Kapcsolódó

Drónos terrortámadásoktól tart az Európai Bizottság

Az EB szerint egy ilyen támadás során könnyen tudnának biológiai fegyvereket alkalmazni a terroristák.

A jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a repülőeszközökről, a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről és üzembentartóikról. A magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják. Az új előírások bevezetik a pilóta nélküli játék légi jármű fogalmát, amely alatt a 120 grammnál könnyebb, a kezelőtől 100 méternél messzebbre eltávolodni nem képes drónokat vezetik fel. E járművekre nem terjed majd ki a nyilvántartásba-vételi kötelezettség.

A komolyabb videók készítésére alkalmas drónok súlya 500 gramm felett van. A légiközlekedési törvény kapcsolódó módosítása rögzíti a HungaroControl Zrt. által üzemeltetett honlappal és mobilalkalmazással összefüggő alapvető szabályokat. A naprakész légtér-információkat közlő, a drónozókat a korlátozásokról is tájékoztató applikációt néhány kivételtől eltekintve kötelező lesz használni.

Lakóövezet felett csak eseti engedéllyel lehet repülni

A szabályozás fokozottan védi a magánélet és az otthon nyugalmának tiszteletben tartásához fűződő alapvető jogokat is. A javasolt rendelkezések értelmében lakott terület felett kizárólag eseti légtérben lehet pilóta nélküli légi járművet használni. A játékdrónok e követelmény betartása alól is mentesülnek. Az eseti légtér legfeljebb hét napra szóló kijelölése a továbbiakban is a katonai légügyi hatóságnál kérelmezhető, ennek hiányában a lakott területen belüli drónozás közlekedési szabálysértésnek minősül. A családi élet háborítatlansága érdekében magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerával felszerelt légi járművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott tartózkodókról felvételt készít – írja közleményében az ITM.

Kapcsolódó

Minden drón rendszámot kap az EU-ban

Az Európai Bizottság elfogadta az új szabályok végrehajtási rendeletét. Minden drónnak, és az üzemeltetőknek is azonosíthatónak kell lenniük.