Ha okosmobilról hívja a 112-t, megkapja a központ a helyadatokat

2020.11.12. 17:22

Új funkcióval bővült a 112-es segélyhívó vonal: egyes iOS- és Android-rendszerű okostelefonok a

segélyhívás helyszínadatait automatikusan továbbítják a rendőrség központjába,

így segítve a hívásfogadó operátort a segélykérés helyszínének gyorsabb és pontosabb meghatározásában – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A Magyarországon 2013-ban bevezetett 

112 egységes európai segélyhívószám ingyenesen hívható mind vezetékes, mind mobiltelefonról bárhol az Európai Unióban.

A szám nem lépett a meglévő nemzeti segélyhívószámok helyébe, azokkal párhuzamosan működik, és csak és kizárólag emberi életeket, környezetet veszélyeztető veszélyhelyzet esetén szabad hívni.

Az egységes segélyhívó rendszert Magyarországon a NISZ Zrt. üzemelteti, amely egy sikeres pályázat eredményeként az EENA-val (European Emergency Number Association) és hat országgal (Dánia, Franciaország, Horvátország, Németország, Portugália, Svédország) együttműködve előkészítette a segélykérés pontosabb helymeghatározásához szükséges fejlesztéseket.

A NISZ Zrt. a fejlesztés megvalósítása után vezette be az AML (Advanced Mobile Location) funkciót Magyarországon, ami segíti a hívásfogadó operátort a segélykérés helyszínének gyorsabb és pontosabb meghatározásában. Mint írták, a korábbi, jóval pontatlanabb helyzetmeghatározásnál az AML segítségével akár ötméteres pontossággal be tudják azonosítani a segélyhívás helyszínét abban az esetben, ha a hívást iOS- vagy Android-rendszerű okostelefonokról indítják. Ez a megoldás értékes időt takarít meg azzal, hogy már közvetlenül a hívás indításakor továbbítja a hívás helyszínének koordinátáit a hívásfogadó központoknak.

A fejlesztés használatához a mobiltelefon-használóknak semmilyen alkalmazást nem szükséges telepíteniük, a 112 hívásával egy időben a telefon automatikusan aktiválja a funkciót, és a helyszínadatokat közvetlenül a közelebbi hívásfogadó központba továbbítja. Az AML aktiválásához az Android OS 4.1 (Google Play Services 9.0) vagy annál magasabb verziójú, míg az iPhone-ok esetében minimum az iOS 13.4 operációs rendszer használata szükséges.

A közleményben azt is tudatták, hogy az AML funkciót a világ több országban sikeresen vezették be. Az kizárólag a 112 hívásakor kapcsol be, a pozícióadatok pedig csak arról a készülékről jelennek meg a hívásfogadó központokban, amelyről a segélyhívást kezdeményezték. Az AML Magyarországon a legnagyobb hazai mobilszolgáltatók, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone hálózatából ingyenesen érhető el.

Az ORFK és a NISZ Zrt. a funkció magyarországi bevezetése során nagy hangsúlyt fektetett az adatok biztonságos továbbítására, így az AML funkció által továbbított helymeghatározási adatokat a központok csak a segélyhívással kapcsolatos tevékenységekre használhatják fel.