Biztosítani kell a haldoklók jogait a látogatási tilalom ellenére is

2020.11.12. 07:57

Meghatározott esetekben a covidos és nem covidos osztályokon is lehetővé teszik a hozzátartozóknak a kapcsolattartást a betegekkel a kórházi látogatási tilalom ellenére is – idézte a hvg.hu a Telex értesülését. Erre Müller Cecília egy november 10-i keltezésű körlevélben hívta fel a kórházak figyelmét, mivel a látogatási tilalom miatt rengeteg panasz érkezett a kórházi gyakorlatra. Az országos tisztifőorvos szerint ugyanis az alaptörvény kimondja a kapcsolattartás jogát a családdal, az egészségügyi törvény szerint pedig a beteg joga az emberi méltósághoz egészségügyi válság idején sem korlátozható. Ennek értelmében

biztosítani kell a családok számára a kapcsolattartást, és megfelelő tájékoztatást kell nyújtani a betegek állapotáról is. 

A portál felsorolja azokat az eseteket, amikor engedélyezett a látogatás:

  • A Covid-osztályon a súlyos állapotú, végstádiumú beteg mellett ott lehet az általa megjelölt ember.
  • Kiskorú beteg mellett a szülő vagy a törvényes képviselő, illetve az általa vagy törvényes képviselő által megjelölt személy lehet a kórházban.
  • A szülő nő mellett az általa megjelölt nagykorú személy lehet bent a vajúdás és a szülés alatt.
  • Egyéb esetben kockázatbecslés után, egyedi méltányosság alapján engedélyezhető a látogatás, ha indokolt, ha a beteg látogatása valóban nélkülözhetetlen.

Müller Cecília utasítása szerint a haldokló, végstádiumú betegek látogatásához a kórházaknak kell biztosítani a védőfelszerelést a hozzátartozóinak. Hangsúlyozta azt is, hogy a haldokló, végstádiumú beteg láthatását minden esetben haladéktalanul biztosítani kell. Minden ezzel ellentétes működési rend az egészségügyi törvény és az alaptörvény hivatkozott rendelkezéseibe ütközik – tette hozzá az országos tisztifőorvos.   • Tippek
  • Hírek