Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Megkönnyítette a vakcinaengedélyezés menetét a kormány

2020.11.12. 06:55

A kormány egyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok és gyógyszerek hazai engedélyezését és a Magyarországra történő behozatalát – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Az erről szóló rendelet már olvasható a Magyar Közlönyben. 

„Minden olyan országgal tárgyalunk, ahol előrehaladott és ígéretes a vakcinakutatás. Minden megoldásra nyitottak vagyunk, legyen az kínai, orosz, izraeli, amerikai vagy más országból származó vakcina” – hangsúlyozta a KTK, egyúttal felhívják a figyelmet arra, hogy az uniós szabályok szerint a tagállamok az unión kívülről is vásárolhatnak vakcinát, minden ország maga dönt arról, hogy milyen vakcinát engedélyez a saját országában. Ezt a közelmúltban az Európai Bizottság szóvivője is megerősítette, hozzátéve, hogy az adott ország ebben az esetben saját kockázatára tér el az uniós gyógyszer-engedélyezési standardoktól. 

 A jogszabály lehetővé teszi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számára, hogy ideiglenesen engedélyezze harmadik országban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer hazai használatát a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, amennyiben a készítmény minőségileg megfelelő és az elvégzett vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyul. Az engedély legfeljebb hat hónapos határozott időre adható ki, ami különösen indokolt esetben legfeljebb további hat hónappal meghosszabbítható.  • Vennék
  • Bankszámla