Megkönnyítik a vakcina behozatalát

2020.11.12. 09:49

A kormány egyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok és gyógyszerek Magyarországra történő behozatalát – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Jelezték: az erről szóló rendelet már olvasható a Magyar Közlönyben. 

Kapcsolódó

A koronavírus-járvány egész Európában rendkívüli helyzetet teremtett, egyre több a beteg – olvasható a közleményben. Megnyugtató megoldást a vakcina jelenthet majd, ezért a kormány arra törekszik, hogy minél több forrásból tudjon koronavírus elleni vakcinát beszerezni a magyarok számára: „Minden olyan országgal tárgyalunk, ahol előrehaladott és ígéretes a vakcinakutatás. Minden megoldásra nyitottak vagyunk, legyen az kínai, orosz, izraeli, amerikai vagy más országból származó vakcina” – írták a közleményben. A kormány – az Európai Unió szabályai alapján – az unión kívülről is vásárolhat vakcinát, valamennyi ország maga dönt arról, hogy milyen vakcinát engedélyez a saját országában.

Kapcsolódó

Hatékonynak bizonyult az amerikaiak által fejlesztett vakcina

A Pfizer gyógyszergyár 43 ezer önkéntes bevonásával tesztelte az oltóanyagot.

A kormány szerint fontos, hogy bármely ország is áll elő ígéretesnek tűnő oltóanyaggal, annak Magyarországra történő behozatala ne ütközzön bürokratikus akadályba és több hónapos késedelembe. A jogszabály lehetővé teszi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számára, hogy ideiglenesen engedélyezze harmadik országban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer hazai használatát a koronavírus terjedésének megakadályozásáért. Ez akkor lehetséges, ha a készítmény minőségileg megfelelő és az elvégzett vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyul. Az engedély legfeljebb hat hónapos, határozott időre adható ki, ami különösen indokolt esetben legfeljebb további hat hónappal meghosszabbítható.  • Tippek
  • Árfolyam