Nemzetközi program indult a madárpusztulás ellen

2020.11.12. 18:13

Nemzetközi programmal védik a madarakat a nagyfeszültségű távvezetékek által okozott balesetektől – közölte a Mavir Zrt. az MTI-vel.

A klímaválság következményei miatt a vadon élő madárfajok védelme minden eddiginél fontosabbá vált. Számukra a legnagyobb fenyegetést az áramütés és az elektromos vezetékekkel való ütközés jelenti, amelyek több ezer olyan pusztulást és sérülést okoznak, amelyek elkerülhetők lennének – olvasható a közleményben.

Mint írják, ezeket a fenyegetéseket akarja csökkenteni az Európai Unió LIFE programjából támogatást nyert Dunai szabad égbolt (Danube Free Sky) projekt. A programban 

több mint 245 kilométer hosszú, kiemelt jelentőségű távvezeték láthatósága növekszik majd, valamint a legveszélyesebb oszlopok közül több mint 3200-at alakítanak át a madarak biztonsága érdekében.

Kapcsolódó

Libatömés: időtálló hagyomány vagy állatkínzás?

A tömésre használt lúd rokonai költöző madarak, melyeknél genetikailag rögzített képesség az energia nagymértékű raktározása a májban.

A széles körű, határokon átnyúló együttműködésnek köszönhetően több európai madárfaj Duna menti vándorlási útvonala, pihenő- és telelőhelye mentesülhet a probléma alól.

A terv megvalósításának több mint öt éve alatt a hét országból érkező 15 partner szoros együttműködést alakít ki, valamint a leghatékonyabb megoldásokat alkalmazza a madarakat fenyegető veszélyek megelőzése érdekében.

A távvezetékekkel és a közművek egyéb szerelvényeivel való kölcsönhatás okozta madárpusztulást több mint 380 madárfaj esetében dokumentálták, beleértve a kritikus mértékben veszélyeztetetteket is. A kommüniké arra emlékeztet, hogy 

A projekt területén mintegy 2074 kilométer hosszúságban nyolc típusú lengővezeték található, ezek nagy veszélyforrást jelentenek 12 faj telelő és költő populációjára nézve

Kapcsolódó

Madárvédő eszközöket szereltek az elektromos oszlopokra a Hortobágyon

Az új burkolatot a függőleges oszlopkapcsolókra teszik fel, a nagy madarak védelméért. Egy évig tesztelik, és ha beválik, országszerte alkalmazni fogják.

A szeptember 1-jén indult Danube Free Sky Life projekt magyarországi partnere a Mavir Zrt. A program a Duna–Ipoly Nemzeti Park és a Fertő–Hanság Nemzeti Park területét keresztező nagyfeszültségű távvezetékek térségében valósul meg – áll az összegzésben.