Zsarolással és csalással több tizmilliót hozott össze a családi maffia

2020.11.12. 12:18

Színlelt szerződésekkel, hamis számlákkal, bizonylatokkal, illetve zsarolással, fenyegetéssel több tízmillió forintot csalt össze négy cégvezető Békés megyében, akik ellen Heves Megyei Főügyészség vádat emelt – adta hírül az MTI.

Az ügyészség beszámol róla, hogy az ügy elsőrendű vádlottja két – azonos székhelyű – tiszanánai vállalkozás vezetőjeként 2009 és 2015 között előnytelen feltételeket fogadtatott el egyes üzleti partnereivel. Konkrétan fenyegette őket, hogy megszakítja velük az egyébként gyümölcsöző gazdasági kapcsolatot, ha azok nem hajlandók neki tízszázalékos felárral értékesíteni termékeiket, úgy, hogy a különbözet fiktív jutalékként nála maradjon. A csalást elősegítette azzal, hogy színlelt ügynöki megbízási szerződéseket köttetett nyolcvankilenc éves édesapja, valamint vádlott-társai: az érintett partnervállalatok vezetői között. Így papíron úgy nézett ki, mintha a közel szépkorú apa közvetítette volna az ügyleteket.

A csalásokat irányító férfi hatvanhárom millió forint összegű vagyoni hátrányt okozott az általa vezetett társaságoknak. Emellett a beszállítók oldaláról a harmad- és negyedrendű vádlottak összesen közel negyvennyolcmillió forintot utaltak át az apa, azaz a másodrendű vádlott részére, aki a számlájára érkezett összegeket azonnal felvette, majd készpénzben átadta fiának.

A családi maffia vezetője nem elégedett meg a „bevételeivel”, abból további üzletrészeket vásárolt az általa irányított cégek egyikében, melyben így korábbi 510 ezer forintos üzletrészének értéke mintegy negyvenkilencmillió forintra emelkedett. A nyomozás során a törzsbetétnek ezt a részét zár alá vette a bíróság – derül ki ügyészség közleményéből.

Kapcsolódó

A postás dézsmálta a pénzküldeményeket

A kézbesítő nő nem fizette ki az utalványok alapján járó összegeket, hanem a címzettek aláírásait meghamisítva ellopta a pénzeket.