Télen is érdemes sokat szellőztetni az egészség védelme érdekében

2020.11.13. 11:19

A hatékony szellőztetés legnagyobb jelentősége az egészség megőrzésében és visszanyerésében, illetve az életminőség javításában rejlik – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel.

Kapcsolódó

Két dunántúli városban is egészségkárosító a levegő minősége

De az előrejelzés szerint hamarosan fellégezhetnek az ott élők, akárcsak abban a 10 városban, ahol kifogásolható a levegőminőség.

Azt írták, hogy a helyiségek optimális páratartalma megakadályozhatja a súlyos légúti megbetegedésekért felelős penész kialakulását, a lakásszellőztetés biztosítja a friss levegőt, ami által 

kevésbé leszünk fáradékonyak, ki tudjuk magunkat pihenni, nő a koncentrációképességünk.  

Hozzátették, hogy a fűtési szezonban kevesebbet nyitunk ablakot, ezért a lakás levegőjében felhalmozódik a vízpára, ami a lehűlt falakon és ablakokon lecsapódik. A nedvesség penészgombák és poratkák megjelenésével, ezáltal különböző légúti megbetegedésekkel jár. Többnyire asztmát, illetve allergiát okoz.

Nagyon fontosnak nevezték, hogy ebben az időszakban is naponta többször valamennyi ablakot sarkig tárjuk ki, és így 

rövid ideig, de intenzíven szellőztessünk;

nem kell megvárni, míg a falak lehűlnek. E rövid idő – pár perc – alatt a párás, szennyezett meleg levegő kitódul a lakásból, és helyére friss, tiszta levegő áramlik be.

Kapcsolódó

Elindult a fűtési szezon, rögtön romlott a levegőminőség

Azt ajánlják, hogy az érintett településeken az említettek, különösen a légzőszervi betegségben szenvedők, mérsékeljék a munkavégzést.



Közölték azt is, a fűtési szezon kezdetével a nyílászárók általában zárva vannak, 

a jól szigetelt nyílászárók miatt gyakorlatilag megszűnik a lakóterek természetes légcseréje.

Ennek következtében a gyengén szellőztetett helyiségekben a szén-dioxid koncentrációja általában magasabb az ajánlott értéknél. Ugyan egészségkárosító hatása csak igen magas koncentráció esetén van, viszont rontja a belső térben tartózkodók közérzetét, koncentrálóképességét.