Százmilliót kapnak jövőre a cukorbetegekkel foglalkozók

2020.11.14. 08:34

Cukorbetegeket képviselő szervezetekkel kötött együttműködési megállapodást a kormány szombaton, a diabétesz világnapján – írja az MTI.

Magyarországon több mint 1,2 millió cukorbeteg él.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott azt mondta: az őket képviselő szervezetekkel jó szövetséget tudtak kialakítani az elmúlt években, ennek eredménye az együttműködési megállapodás, amelyben hitet tettek a jövőbeli közös munka mellett is.

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter felidézte, hogy meg lehet különböztetni 1-es és 2-es típusú cukorbetegeket. A többség a 2-es típusú, úgynevezett időskori diabéteszben szenved. Őket a koronavírus-járvány még jobban veszélyezteti, mint azokat, akik egészségesek.

Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és felnőttek anyagcseréje pedig másképp működik, mint azoké, akik nem küzdenek ilyen problémával, ezért rájuk is oda kell figyelni – emelte ki. Ezért működnek szorosan együtt a cukorbetegeket képviselő szervezetekkel. Évről évre támogatják a munkájukat. Idén is százmillió forintos pályázattal segítették őket.

Jövőre szintén százmilliót adnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozóknak.

Rendelkezésre áll egy félmilliárd forintos támogatási keret is, amellyel idén és a következő évben is a gyermekdiabétesz-centrumok fejlesztését akarják segíteni. A cél az, hogy Magyarországon a cukorbetegek a lehető legmagasabb színvonalú ellátást kapják, ezért emelték meg a korszerű technológiák finanszírozását – jelentette ki a miniszter.