Ausztria és Magyarország szigorít, Szlovákia már lazít

2020.11.14. 13:28

Korlátozásokkal ugyan, de Igor Matovič miniszterelnök javaslatára másfél hónapos zárás után újraindulhat az élet Szlovákiában. A pozsonyi kormány járványügyi bizottságának honlapján közzétették, hogy hétfőtől, november 16-tól feltételekkel kinyithatnak a színházak, templomok, a fitneszközpontok, uszodák, termálfürdők – írja az Új Szó.  

Az új intézkedések szerint

  •  kötelező maszkviselés mellett félházzal indulhatnak a mozik, színházak, templomok,
  • a fitneszközpontok és az uszodák is kinyithatnak, de maximum 6 személy számára, és 15 négyzetméterenként maximum egy fő lehet egyszerre egy helyiségben,
  • egyes sportmérkőzések, mint például a Szlovákiában oly népszerű jégkorongbajnokság, a labdarúgó-bajnokság is elindulhat, de egyelőre nézők nélkül.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint a járásokban lévő fertőzések számát immár pontos jelzőrendszeren keresztül látják, és az ország fokozatosan visszatérhet a normális kerékvágásba. Erre akkor kerülhet sor, mondta, ha a kórházakban összesen kevesebb mint 2000 koronavírusos páciens lesz, és 750 alá esik a napi esetek száma.

Újdonság az is, hogy feloldották a határzárt. Egyes országokból, mint például Lengyelországból, Csehországból, Ausztriából és Magyarországról a belépéshez elegendő egy 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszt. 

Azoknak a dolgozóknak, határ menti ingázóknak, akik napi rendszerességgel közlekednek országok közt, elég egy kéthetes negatív teszt is.

Szlovákiában kétszáz emberből három fertőzött. A tömeges tesztelés nyomán jobb képük van arról, országosan hányan kapták el a vírust – írta korábban az Index