Tíz- vagy százmilliókat bukhatnak az önkormányzatok az ingyenes parkolás miatt

2020.11.14. 11:02

A koronavírus-járvány elleni védőintézkedések margóján az Orbán-kormány országosan ingyenessé tette a parkolást, a 24.hu pedig készített egy körképet arról, mennyi pénzt bukhatnak emiatt az önkormányzatok.

  • Az egriek már az intézkedés előtt ingyenessé tették a parkolást. A város polgármestere azt mondta, nem volt jó döntés, mert az autósok már akkor visszaéltek a lehetőséggel. Mirkóczki Ádám szerint Eger akkor 65 millió forintot veszített, most is hasonló bevételkieséssel számol.
  • A fideszes Szalay Ferenc vezette Szolnok önkormányzata ugyanakkor jó döntésnek tartja, „mivel segít a tömegközlekedésben Szolnokon is tapasztalható zsúfoltság leküzdésében, ezáltal pedig a vírus terjedésének sebessége is mérséklődhet”. Úgy számolnak, a várható kiesés 75 millió forint lesz.
  • Nemény András, Szombathely vezetője azt mondta, náluk 43 millió forint mínuszt jelent a városnak. Szerinte ez az összeg a télen még nagyobb lehet. A szocialista polgármester kétmilliárdnyi veszteséggel kalkulál az idei évre és jövőre is.
  • Szarvas Péternek, Békéscsaba polgármesterének a számítása szerint városának november 5-étől az év végéig mintegy 25 millió forint bevételkiesést okoz az intézkedés, de ha a veszélyhelyzet tovább tart, úgy 2021. február 21-éig további 23 millió forinttól eshetnek el.

Ami Budapestet illeti, 

  • a Tóth József vezette XIII. kerület az intézkedést nem járvány elleni védekezésnek tekinti, hanem politikainak. Angyalföldön a döntés miatt 400-500 millió forint bevételtől eshetnek el.
  • Váradiné Naszályi Márta I. kerületi polgármester is úgy gondolja, parkolási káosz lesz, és az erősödő forgalom miatt romlani fog a levegő minősége. A Párbeszéd politikusa a kerület veszteségét havi 100 millió forintra teszi.
  • Horváth Csaba zuglói MSZP-s polgármester szerint az ingyenes parkolással az önkormányzatok helyzetét akarják megnehezíteni. Az első hullámban 750 millió forinttól estek el, a másodikban ez az összeg várhatóan meghaladja az egymilliárd forintot.