Szlávik János: Korai még örülni a vakcinának

2020.11.16. 18:40

A szakértő erről az InfoRádiónak adott interjújában beszélt.

Elismerte: a mostani eredmények alapján az látszik, hogy 90 százalékos hatást értek el a védőoltások, de ezek még csak részeredmények, nem végeredmények. 

Ez a szám hasonló az amerikai elnökválasztásnál látottakhoz, ez még változhat

– mondta. 

Kifejette: Magyarország számára fontos, hogy megbízható, mellékhatások nélküli vakcina kerüljön az országba, de

nem vagyunk olyan úri helyzetben, hogy válogassunk

– mondta. 

Hangsúlyozta: azt is figyelembe kell venni, hogy a vírus genetikai szekvenciája folyamatosan a változik. 

A jó hír azonban az, hogy nem azokon a helyeken, ahol a védőoltás hat...Nem változott még annyit a vírus, hogy probléma lenne a védőoltás hatásában. 

 – mondta. 

Utalt arra, hogy kivétel volt ez alól a dániai nyércek esete, ahol az állatokról emberre visszakerült vírus már jelentősen megváltozott. 

Részletezte: hosszú távon, évek-évtizedek viszonylatában még nem lehet előre látni azt, hogy a most kifejlesztett oltóanyagok évekkel később még mindig hatni fognak-e, vagy mutálódik addig annyit a vírus, hogy már nem lesznek hatásosak. 

Az interjú egy későbbi részében arról is beszélt: az sem bizonyos még, hogy az oltás mennyi ideig garantál védelmet a vírus ellen. 

Ez a koronavírus rengeteg meglepetést tartogat nekünk 

– összegezte.

Arról, hogy kik kapják meg először az oltást, úgy nyilatkozott, hogy elsősorban az időseket, valamint azokat kell beoltani, akik szükséges, hogy

ne betegedjenek meg, mert akkor nem fog az ország működni.

Szlávik szerint az oltások révén sem sikerül majd teljesen eltüntetni a vírust, azonban a nagyobb járványokat már vissza lehet szorítani a segítségükkel. 

Arról beszélve, hogy a következő években újabb és újabb vakcinák kellenek-e majd a mutáció miatt azt mondta: ezt még nem lehet tudni. Elképzelhető az is, hogy sikerül olyan oltóanyagot kifejleszteni, amellyel a mutáció után sem tud mit kezdeni a vírus – tette hozzá a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.