Mintha nem bízna a helyi fideszesekben, a saját embereit ülteti a Balaton Fejlesztési Tanácsba az Orbán-kormány

2020.11.16. 10:54 Módosítva: 2020.11.16. 12:54

Egy törvénymódosító javaslattal venné biztos kézbe a vízparti fejlesztéseket az Orbán-kormány – írja a Népszava. Az előterjesztés szerint többségbe kerülnének a kabinet képviselői a Balaton Fejlesztési Tanácsban a helyi fideszes delegáltakkal szemben.

A módosítás egy olyan társelnököt helyezne a tanácsba, akinek jogköre megegyezik a választott vezetőével. A társelnököt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nevezné ki. Az újonnan ejtőernyőzött döntéshozóval 7:6-ra kerülne a kabinet többségbe a kormánypártiakkal szemben.

A törvényjavaslat indoklása szerint azért van szükség a változtatásra, mert a tanács a központi költségvetésből is kap támogatást, ami lap szerint csak részben igaz, mert tavaly az állam a tanács büdzséjének csak 18 százalékát adta.

A tanácsban eddig is fideszesek döntöttek, akiket időnként kérdőre vontak a helyi lakosok. A BFT-ben a három balatoni megye két-két önkormányzati képviselője foglal helyet, ők mind fideszesek. Más pártból vagy függetlenként más nem kapott helyet a tanácsban.

A helyi kormánypárti képviselők mellett az operatív programok végrehajtásáért felelős miniszterek, valamint a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős miniszter és a Miniszterelnökség egy-egy kijelölt képviselője kap helyet a lap beszámolója szerint. A testület 2010 óta regnáló elnöke, Balatonfüred Fidesz-KDNP-s polgármestere, Bóka István, akit a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős miniszter, azaz Varga Mihály javasolt a testületbe. Hozzájuk csatlakozna a törvény szerint a társelnök, s ezzel – miután az operatív programokat négy minisztérium felügyeli – 7:6-ra a kormány képviselői kerülnének többségbe a tanácsban – írja a Népszava.