Ne hajózzon a Balatonon, nincs kapacitás a mentésre!

DMOHA20200710019
2020.11.17. 07:44

Nem javasolják a balatoni hajózást, csónakból horgászást, mert a bevezetett intézkedések az őszinél is szigorúbbak a szabadidős tevékenységekre, ráadásul a járvány miatt csökkent a tavon a mentési kapacitás – derül ki az Infostart cikkéből.

Az InfoRádiónak Jamrik Péter, Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági testületének elnöke nyilatkozott: az idei ajánlások alapja ugyanaz, mint minden évben, miszerint az őszi–téli időszakban fokozott veszélyeket rejt a víz, a vízfelületen való tartózkodás, a hajózás, horgászás és csónakázás.

A Covid-helyzet miatt mindez nagyobb hangsúlyt kap. Tudniillik, két olyan szervezet van, amely felel, illetve sokat tesz annak érdekében, hogy a vízen tartózkodók biztonságban legyenek: a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, valamint a Balatoni Vízirendészet, amelyeknek a munkáját sportegyesületek segítik, azonban, miután a csoportos sporttevékenységet a szigorú intézkedések tiltják, jelenleg rájuk nem lehet számítani, ami bizonyos fokú kapacitáscsökkenést jelent

– részletezte az elnök. A tanács felhívja a figyelmet, hogy mindenki legyen nagyon körültekintő, és figyeljen az időjárás-jelentésre, legyenek megfelelő kommunikációs eszközök, feltöltve, vízhatlan tokban, valamint a mentőeszközök jó állapotban, amennyiben mégis bárki kimenne a vízre. Jamrik Péter szerint azonban – annak ellenére, hogy senkit nem akarnak eltiltatni a víztől – érdemes „föladni azt a szenvedélyt és kikapcsolódási lehetőséget, hogy a vízen tartózkodjanak”. Pláne, hogy a viharjelző jelenleg áll, még az időjárás is tartogathat nem várt meglepetéseket. 

Frissítés:

Horváth László rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, kapitányságvezető az Indexnek eljuttatott levelét alább változtatás nélkül közöljük:

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (a továbbiakban: BVRK) a tó öt vízirendészeti rendőrőrsén (Siófok, Balatonföldvár, Fonyód, Keszthely, Balatonfüred) állandó készenlétben tart mentőhajókat a bejelentésekre történő gyors reagálás érdekében, tehát a hajós mentési kapacitásunk a tó esetleges befagyásáig állandó.

A mentési kapacitás fenntartására egyébként szükség is van, a tegnapi napon is elektromos kisgéphajót mentettek a kollégáim Balatonszemes előtt a ködben, és minden napra jut valamilyen vízi esemény, bejelentés melyet azonnal meg kell oldani.

Jelenleg 11 üzemképes mentőhajónk várja a bevetéseket, valamint 3 VMSZ-es vízimentő hajó is bevethető, ha kiemelt kapacitások lennének szükségesek.

A BVRK mentőhajói a legmodernebb navigációs eszközökkel vannak felszerelve, azonban az ilyen késő őszi hűvös időben a vízi közlekedők felkészültsége is felértékelődik, hiszen a víz 9 Celsius-fokos, és az esetleges vízbe esések, borulások során a hipotermia hatásai sokkal súlyosabbak mint a nyári melegben.

(Borítókép: Vitorlás hajó Balatonlelle közelében 2020. július 10-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)