Fürjes Karácsonynak: Pécs, Miskolc és Szeged is ellenzéki, mégsem halljuk őket panaszkodni

2020.11.17. 20:58

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, Fürjes Balázs volt kedden az InfoRádió Aréna című műsorának a vendége. Az államtitkár, ahogy korábban is, részletesen beszélt az egyes fővárosi projektekről, de Budapest pénzügyei is fontos szerepet kaptak:

A főváros anyagi helyzete viszonylag stabilnak tűnik. A kormány tett egy javaslatot a főpolgármesternek: ha sanyarú helyzetben érzi magát a főváros, akkor készek mintegy 60 milliárd forint értékben plusz beruházásokat támogatni. A fő cél, hogy fejlesszük Budapestet, de eladósítás nélkül.

Nem tudjuk támogatni Karácsony Gergely főpolgármesternek azon tervét, hogy megadóztassák a fővárosi vállalkozásokat, és az újabb hitelfelvételeket.

Fürjes Balázs amondó, hogy most mindenkinek nehéz a koronavírus-járvány miatt, de nem egymásra kell mutogatni, hanem megoldást keresni. A költségvetésen egy kétezer milliárd forintos lyuk keletkezett, de a számlát nyilván nem tudják benyújtani a vírusnak, így közös teherviselésre van szükség.

Karácsony Gergely szerint most 88 milliárd forinttól esik el Budapest. Fürjes Balázs ezzel szemben úgy véli, hogy nem ilyen drámai a helyzet, van lehívható 61 milliárdos, járműbeszerzésekre használható európai banki hiteltartaléka is a fővárosnak. Az államtitkár szerint

Pécs, Miskolc és Szeged élén is ellenzéki polgármesterek állnak, mégsem halljuk őket nap mint nap panaszkodni, és másra mutogatni. Ez egy politikai termék lett. Hibás a kormány, hibás Tarlós, nyáron a meleg, télen hideg, mindig valaki más. Dolgozni kell, a panaszkodás helyett a megoldásokat kell keresni!