Kásler Miklós még több fertőzéssel számol a következő két hétben

2020.11.17. 21:09 Módosítva: 2020.11.18. 06:41

A fertőzések száma tovább emelkedik a következő két hétben, ami azt jelenti, hogy szükség lesz további infektológiai és intenzív ágyak mobilizálásra. Ez december tizedikén 27–30 ezer infektológiai és körülbelül 5 ezer intenzív ágyat jelent majd – fogalmazott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az InfoRádiónak adott interjújában. Az intenzív ágyak mobilizálása mellett megfelelő eszközökre, laboratóriumi felszerelésekre is szükség van, de mindennél fontosabb a szakképzett személyzet.

A betegek kezelésével kapcsolatban a miniszter megismételte, hogy 

nem áll rendelkezésre oki terápia, azaz nincsenek olyan gyógyszerek, amelyeket a koronavírussal szemben hatékonyan be lehetne vetni.

A tüneteket enyhítő és a gyógyulást gyorsító szerek azonban rendelkezésre állnak. Ilyen a favipiravir, a remdesivir, továbbá a trombózis megelőzését szolgáló heparinterápia, valamint a szteroidok.

Kapcsolódó

Kásler Miklós: Négy hét után lesz látható a szigorítások eredménye

Életveszélyes állapot esetén szükséges és a sürgősségi beavatkozásokat továbbra is el kell végezni.

A nem koronavírusos betegek ellátásáról Kásler Miklós elmondta, a legmagasabb szakmai grémium, az Egészségügyi Szakmai Kollégium 62 tagozata meghatározta, hogy mi az a beavatkozás, ami nem halasztható, tehát akut, életet mentő, a másik csoportba pedig azok a kezelések kerültek, amelyek a jelenlegi körülmények között elhalaszthatók.

Kásler Miklós szerint az egészségügyi kormányzat ennek megfelelően dolgozta ki az eljárásrendet, és minden beteg esetében a kezelőorvos dönt és alkalmazza a szakmai kollégium ajánlásait, döntve a halaszthatóságról vagy a műtétről. Az azonban bizonyos, hogy

az onkológiai szűrésekre, a daganatos és keringési betegségek kezelésére, továbbá a mesterséges megtermékenyítésekre és a transzplantációkra minden esetben sort kerítenek 

– mutatott rá az interjúban a miniszter.

Kapcsolódó

Kásler: indokolt a szigor, heteken belül látni fogjuk az eredményeket

Korlátozásokról, tesztelésről és vakcináról is nyilatkozott a miniszter.

A vakcinával szemben támasztott követelményekről azt mondta Kásler Miklós, hogy

 teljes ellenőrzésen kell átesnie az oltóanyagnak,

aminek lényege egyrészt hogy hatékony legyen, másrészt ne lépjenek fel mellékhatások, ugyanis meg kell felelnie a „nil nocere!”, vagyis a „soha ne árts!” orvosi alapelvnek – ismertette a miniszter.