Döntött a parlament: könnyebb lesz csatlakozni a közműre

2020.11.17. 16:20

Hogy a lakosság könnyebben tudjon csatlakozni a közműhálózatokra, törvénymódosítást fogadott el a parlament az építkezések bürokráciacsökkentéséről 126 igen szavazattal, 31 nem ellenében, 22 tartózkodás mellett.

A változás a villamos energiáról, a földgázellátásról, valamint a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényeket egyaránt érinti.

A döntés értelmében

a szolgáltató hallgatása beleegyezésnek minősül a csatlakozási tervek elfogadtatása során.

Így már nem a fogyasztónak kell a tervek megfelelősége miatt az igényével a hatósághoz fordulnia, hanem a szolgáltatónak, ha nem ért egyet a csatlakozás bemutatott módjával.

Ha a szolgáltató megalapozatlanul utasítja vissza a csatlakozást, akkor annak költségeit meg kell térítenie. Ez akkor lehetséges, ha az ügyfél a tervek hallgatólagos elfogadása után négy hónapon belül kiépíti a csatlakozást, de a szolgáltató mégis visszautasítja annak üzembe helyezését.

Változik a víziközmű-vezeték adójának struktúrája is: sávossá válik

attól függően, hogy a szolgáltató a megelőző évben egy kilométernyi vezetékre vetítve hány köbméter vizet értékesített. Ez kedvezően érinti a kisebb településeket, ahol elszórtan él a lakosság, mivel ezeken a helyeken fogyasztóarányosan hosszabbak a vezetékek.