Magyarországon a koronavírus okozta halálesetek egynegyedét lehet a légszennyezettséghez kötni

2020.11.18. 17:25

Az elmúlt hetekben is többször mértek az egészségügyi határérték feletti szmogos levegőt Budapesten és más hazai városokban. Pedig napról napra egyre több tanulmány jelenik meg, mely egyértelműen kimutatja, hogy a légszennyezésnek való kitettség növeli a koronavírus súlyosságát is. Egy friss kutatás szerint Magyarországon a koronavírus okozta halálesetek 25 százaléka a légszennyezésre vezethető vissza – posztolta a Greenpeace Magyarország a közösségi oldalán. A környezetvédők, még az előző, Tarlós István vezette városvezetésnek nyújtották be követeléseiket, amelyek arról szóltak: 

  • 2026. szeptember 1-jéig fokozatosan tiltsa ki a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről, ezzel együtt vonja ki a dízelüzemű BKV-buszokat a fővárosból, és 2019 végéig hozza nyilvánosságra ennek ütemtervét;
  • fokozottan segítse a fenntartható közlekedés terjedését, fejlődését a fővárosban.

A környezetvédők azt írják, hogy a Greenpeace Magyarország szakértői a Fővárosi Önkormányzat új vezetésével megkezdték az egyeztetéseket a szennyező járművek budapesti kitiltásáról, de amíg lesz bármi kézzelfogható eredmény, addig is a támogatásunkat kérik, a hatékonyság érdekében kérik, írjunk alá minél többen. A Greenpeace Magyarország élőben jelentkezett be Budapest belvárosából, ahol a légszennyezés és a koronavírus kockázata közötti összefüggésekről beszélt Simon Gergely, regionális vegyianyag-szakértő.