Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

ITM: körülbelül 200 ezer embert érinthet a bértámogatási program

2020.11.18. 10:24

Közel 200 ezer ember lehet érintett azokban az ágazatokban, amelyekben lehetőség van a részvételre a bértámogatási programban – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán, amelyet az MTI szemlézett.

Bodó Sándor azt mondta, hogy a koronavírus-járvány tavaszi első hullámának időszakához hasonlóan a munkabérek kifizetésében jelentős segítséget nyújt az állam: 241 500 forint az a bruttó támogatás, amelyet a munkaadóknak tudnak most biztosítani igénylés alapján. Ez azt jelenti, hogy a forrás rendelkezésre áll a munkavállaló megtartásához, ami elvárás is. A támogatási forma novemberre igényelhető, a kérelmet a foglalkoztatási főosztályoknál lehet beadni – tette hozzá.

Az államtitkár a foglalkoztatásról elmondta, hogy jelenleg mintegy 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon, ugyanakkor a munkaerőpiac szinte óráról órára változik, reagál a napi kihívásokra, ezért nagyon fontos, hogy készen álljanak a támogatási programokkal.

Bodó emellett a távmunka szabályozásáról is beszélt. Szerinte a jogi alapok megteremtődtek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a munka törvénykönyve tartalmától jelentősen eltérjenek a megállapodás formájában. Úgy véli, hogy a költségátalány biztosítása is nagy segítség, hiszen amennyiben a versenyszféráról van szó, a munkaadó és a munkavállaló meg tud állapodni, és akkor a minimálbér 10 százalékáig, 16 100 forintig átalány számolható el. Korábban is volt arra mód, hogy a rezsiszámlákat valamilyen megosztás szerint a munkahely elszámolja távmunka esetén, de ez bonyolult volt, az átalánnyal egyszerűbbé vált – tette hozzá.