Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-7 °C
0 °C

Jogerősen elítélték a vadászt, aki lelőtte társát

2020.11.18. 13:51

Jogerősen 1 év fogházbüntetésre ítélte a bíróság azt az olasz férfit, aki egy 2017-es vadászat során halálosan megsebesítette az egyik társát. Emellett 10 évre eltiltották a vadászattól is  írja a Tatabányai Törvényszék.

A vádlott és két vadásztársa, köztük a sértett 2017. november 24-én este párás, ködös időben vadászaton vettek részt Bakonysárkány és Aka között a Kecskepusztán lévő erdőben. A vádlott és segítője az egyik vadászlesen, a sértett pedig a tőlük 650 méter távolságra lévő vadászlesen tartózkodott.

A vádlott és segítője anélkül, hogy a vádlott erről vadásztársait tájékoztatta volna, cserkelő vadászatra indult, elhagyták a vadászlest úgy, hogy a vádlott fegyvere csőre töltött, felhúzott, tűzkész állapotban maradt. Amikor ahhoz a vadászleshez értek, ahol a sértett tartózkodott, a vádlott megállt, a lőfegyverét a lőbotra helyezte, és ahogyan belenézett a fegyver hőkamerás távcsövébe, megbotlott, az ujja hozzáért a ravaszhoz és a fegyver elsült.

A vádlott lövése a tőle 91 méter távolságra lévő vadászlesen tartózkodó sértettet találta el, aki a helyszínen életét vesztette.

A vadászat során megszegte a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvényi szabályozásokat. A Komáromi Járásbíróságon 2019. december 4-én megtartott tárgyaláson a bíróság a férfit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 1 év fogházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a vadász foglalkozástól.

Az elsőfokú ítélet nem emelkedett jogerőre, mert az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az ügyet másodfokon a Tatabányai Törvényszék bírálta el. A 2020. november 17-én megtartott nyilvános ülésen a törvényszék az elsőfokú bíróság döntését helybenhagyta, vagyis az 1 év fogházbüntetés és 10 év vadász foglalkozástól eltiltás jogerőre emelkedett.  • Vennék
  • Hírek