Úgy tűnik, Gyurcsány ráindítana a szocialista jelöltekre

kalmanolga-gynemeth
2020.11.19. 16:14

Az ellenzéki pártok vezetői a héten állapodtak meg arról, hogy legkésőbb jövő októberig a választók elé állnak a közös miniszterelnök-jelöltjükkel és a 106 közös jelölttel. Terveik szerint ezt megelőzően még előválasztásokat tartanak, hogy megtalálják a legalkalmasabb személyeket az összefogás számára. 

Az előválasztási kampány néhány választókörzetben már érezhetően elstartolt. Ilyen például Szombathely, ahol az LMP bejelentette, hogy a 2018-ban még a fővárosban induló, azóta Vas megyében aktívan tevékenykedő Ungár Pétert ajánlják a választók figyelmébe. A településen azonban más ellenzéki politikusok neve is gyakran felmerül, az egykori MSZP-s, ma már egyértelműen a DK-hoz köthető Czeglédy Csaba mellett a Jobbikból távozott, szentgotthárdi kötődésű Bana Tibor is bejelentkezett a körzetért. 

Kapcsolódó

Indul a kampány: Szombathely, az első ellenzéki csatatér

A vasi megyeszékhelyen már most eldördült a startpisztoly. De ki lesz az ellenzéki összefogás jelöltje 2022-ben?

Az LMP egyébként nem csak a vasi megyeszékhelyen futott előre, hogy világossá tegye, hol kívánja egyéniben is megmérettetni saját politikusait. Baranya 2-es számú választókörzetében (Pécs egy része, Komló) Keresztes László Lórántot, a párt korábbi társelnökét, jelenlegi frakcióvezetőjét ajánlotta a többi ellenzéki párt és a választók figyelmébe. Budapest 1-es számú választókörzetében (Belváros) Csárdi Antalt, az LMP egyetlen egyéni országgyűlési képviselőjét indítaná újra az összefogás színeiben. 

Gyurcsányék is belehúztak a kampányba

Csütörtök reggelre azonban sokak postaládájában landolt a Demokratikus Koalíció Európai Magyarok című kiadványa, amelynek internetes verziójáról már röviden megemlékezett szerdán a 24.hu is. Alapvetően semmi érdekes nincs abban, hogy egy párt saját kiadványában propagálja magát. 

A csavar ugyanakkor az, hogy nem az egész országban kezdték el terjeszteni a lapot, csak bizonyos választókörzetekben, ahol a központi üzenetek mellett a DK helyi politikusát is bemutatja, nevek mellett pedig ott szerepel az adott választókörzet is. 

IMG 4468
Fotó: Index

Ebből viszonylag egyszerű levonni azt a következtetést, hogy vélhetően a DK ezeket a személyeket kívánja indítani a jövő év első felében esedékes előválasztáson. Több érdekes névre és választókörzetre bukkantunk a kiadványokban.

Kálmán Olga is elindul egyéniben

A Gy. Németh Erzsébet címlapképével futó verziót például Budapest 2-es számú egyéni választókörzetében (XI. kerület) terjesztik. Gy. Németh jelenleg a humán területért felelős főpolgármester-helyettes, de korábban is szárnyra keltek már szóbeszédek azzal kapcsolatban, hogy ezt a pozíciót otthagyná 2022-ben egy parlamenti székért cserébe. A 2018-as országgyűlési választásokon egyébként kevesebb mint ezer szavazattal maradt le ebben a körzetben a fideszes Simicskó István mögött. Igaz, akkor még nem valósult meg az ellenzéki pártok közötti összefogás, így jó eséllyel ez a körzet is nyerhető lett volna a Fidesszel szemben. 

Kálmán Olga egykori televíziós műsorvezetőt, a DK elnökségi tagját Budapest 4-es számú választókörzetében (II. kerület) reklámozzák.

Itt 2018-ban a Fidesz-KDNP színeiben induló Varga Mihály volt a befutó 41,82 százalékos eredménnyel. Vele szemben akkor az azóta Erzsébetvárosban polgármesternek választott Niedermüller Péter volt a DK jelöltje, aki két éve áprilisban 37,14 százalékot szerzett a többi ellenzéki párt nélkül. 

Ahogy azt korábban már megírtuk, Varga Mihály 2022-ben nem indul egyéniben, helyette a Fidesz-KDNP II. kerületi önkormányzati képviselőjét, Gór Csabát indíthatja. 

Az MSZP erős embereire is ráindulnának?  

Az ellenzéki pártok között ugyan formálódott megállapodás arról, hogy aki 2018-ban megnyerte az egyéni választókörzetét, azt automatikusan újraindítanák 2022-ben, ebből azonban az azóta jelentősen megerősödő DK és Momentum előnytelenül jött volna ki, vélhetően az ő hatásukra ezt a koncepciót el is vetették

  • Ezért fordulhat elő az, hogy a DK-s Arató Gergely kiadványa például a Budapest 9-es számú választókörzetében élők postaládájában landolt, ahol 2018-ban az MSZP-Párbeszéd színeiben Burány Sándor győzött. 
  • Budapest 15. számú választókörzetében (XVIII. kerület) a szocialisták jelenlegi társelnöke, Kunhalmi Ágnes nyert, a DK itt is saját politikusát, Ferencz Istvánt népszerűsíti a kiadványában. 
  • 2018-ban az MSZP-s Hiller István szerzett mandátumot Budapest 16. számú választókörzetében (XX. kerület), a Demokratikus Koalíció újságjából itt is jutott a választóknak, amelynek címlapján Nemes László látható, aki szerint Erzsébeten és Kispesten is teljes ellenzéki összefogással kell legyőzniük a Fideszt. 
  • Molnár Gyula is egyénit nyert két éve az MSZP-Párbeszéd támogatásával, Budapest 18-as választókörzetében (XXII. kerület) Bollók Istvánnét ajánlják a dél-budai lakosok figyelmébe.

(Borítókép: Kálmán Olga, Gy. Németh Erzsébet. Fotó: europaimagyarok.com)