Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Tovább erősíti Magyarország a haderejét

2020-11-19 17 08 25-x5fb64e5456e40592389440.pagespeed.ic.fD g1Mt
2020.11.19. 17:06

NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégektől a Magyar Honvédség – adta hírül a honvedelem.hu portál. Az újabb honvédelmi korszerűsítésről a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága tájékoztatott.

Ahogy arról a titkárság beszámol, a mostani fejlesztés korszerű rövid, illetve közepes hatótávolságú, földi telepítésű légvédelmi rendszerek szolgálatba állításával a haderő visszanyeri végre azt az oltalmazási képességét, amelyet a rendszerváltás utáni leépítésekkel vesztett el. Az 1976 óta szolgálatban álló, most leváltandó szovjet Kub komplexumokhoz képest az új eszközökkel sokszorosára nő az oltalmazható terület nagysága, és ugyancsak sokszorosára emelkedik az egyidejűleg megsemmisíthető célok száma, azaz a légvédelem harci lehetősége. 

Magyarország légterének védelmében kulcsszerepet játszanak azok a korszerű földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerek, melyeket 2023-tól kap meg a honvédség. Történelmi lépésről van szó, hiszen a magyar légvédelem mintegy négy évtizede nem esett át ilyen arányú fejlesztésen. A NATO-ban elterjedt, az amerikai főváros védelmét is biztosító NASAMS rendszerekkel a szövetségi követelményeknek leginkább megfelelő megoldást választottuk

– mondta Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. 

A NASAMS a közlemény szerint azért is remek választás, hiszen olyan légi támadó eszközökkel – például pilóta nélküli repülőgépek (drónok), illetve csapásmérő robotrepülőgépek – is fel tudja venni a küzdelmet, amelyekkel szemben a honi légvédelem eddig nem vagy csak rendkívül korlátozott képességekkel rendelkezett. 

(Borítókép: honvedelem.hu)