Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Gulyás Gergely: 191 ezer embert kell tesztelni a jövő héten, az Orbán-kormány 36 milliárd forintért kötött le vakcinát

2020.11.19. 12:10

A többi között a kijárási korlátozásokról, az egészségügyről, valamint Orbán Viktor és az Európai Unió költségvetési harcáról szólt az elmúlt hét. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a második online Kormányinfón számolt be a részletekről.

Gulyás Gergely foglalta össze, hogy mi történt a kormányülésen. Itt a járványügyi helyzetet értékelte a kabinet, a miniszter pedig külön kitért arra az „álhírre”, amely szerint a korlátozó intézkedéseket február 8-ig meghosszabbítja.

Ezért az Index és a hvg.hu felelőtlen cikkét, ami erről szólt, nem lehet másként, csak álhírnek minősíteni

– mondta a kancelláriaminiszter, arra intve az újságírókat, hogy előbb kérdezzenek, és csak utána írjanak. Szerinte egyébként 

teljesen egyértelműen volt megfogalmazva a szabály.

Ezt az Index vitatja, az pedig csak hab a tortán, hogy egy birtokunkba került e-mail tanúsága szerint az állami hírtelevízió, az M1 igazgatója egy perccel azelőtt elküldte az ügyben kiadott kormányzati közleményt, hogy megjelent volna az MTI-ben.

Gulyás Gergely ezután arról beszélt, hogy a kormány a jövő szerdai ülésén értékeli az eddigi szigorítások eredményét. Azt is elmondta, amit Müller Cecília szokott, hogy az ország egészében jelen van a fertőzés, minden nagyobb településen vannak betegek, de az osztrák határ mentén kimondottan rosszak az adatok. 

A vakcináról a miniszter azt mondta, Magyarország az AstraZenecától 6,5 millió, a Pfizertől több mint 4,4 millió, a Janssentől pedig négymillió adag vakcinát kötött le előre, és amint lesz rá lehetőség, rendelni is fog.

Ha mindet meg is veszi az ország, akkor nagyjából 36 milliárd forintba kerül majd. 

Kiemelte, hogy

pénteken, azaz holnap kezdődik a szociális intézmények dolgozóinak tesztelése koronavírusra, az iskolákban pedig jövő hétfőn,

ez azt jelenti, hogy 15 ezer helyen 191 ezer ember tesztelését kell megoldaniuk a kormányhivataloknak, a tesztelők között orvostanhallgatók is lesznek. 

2020-11-19 12 14 33-Facebook.png
Fotó: Magyarország Kormánya / Facebook

Gulyás Gergely arról is beszélt,  elfogadhatatlan, hogy az uniós költségvetési támogatásokat jogállamisághoz kössék, habár megjegyezte, hogy Magyarországtól nem kell félteni a jogállamot, de szerinte igazából nem is erről van szó, hanem arról, hogy térdre akarják kényszeríteni azokat az államokat, amelyek meg akarják akadályozni a bevándorlást. 

Soros György csütörtökön megjelent cikkére azt mondta, hogy tőle semmilyen kioktatást nem tudnak elfogadni, szerinte az ellenzék és a milliárdos ugyanazt mondja, Magyarország pedig nem enged a zsarolásnak.   • Vennék
  • Hírek