Félsiker: már nem kötelező maszkot viselniük az autistáknak

2020.11.19. 16:18

A Magyar Közlöny november 19-i számában ismertetett kormányrendelet kiegészítéssel módosítja a járványügyi korlátozásokról szóló, november 10-én kihirdetett rendeletetA kormányrendelet módosítására azután került sor, hogy az Index cikkben hívta fel a figyelmet arra, hogyan próbálnak megküzdeni a szigorú maszkhasználati szabályokkal az autisták és a súlyos értelmi fogyatékossággal élők hozzátartozói.

A friss kiegészítés úgy fogalmaz, hogy a

„hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével” szövegrész helyébe a „hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével” szöveg lép.

A rendelet szerint az autizmus spektrumzavarral élők

  • a fogyatékosságügyi országos érdekvédelmi szervezet által kiállított tagsági igazolvánnyal,
  • vagy a maszkviselésre vonatkozó szabályok alóli mentesség érvényesítéséhez kiállított, fogyatékos állapot fennállását igazoló dokumentummal,
  • vagy orvosi igazolással igazolhatják állapotukat.

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), illetve az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) is korábban többször jelezte az illetékesek felé a maszkviselésre vonatkozó szabályokból adódó problémákat. Az operatív törzs azonban elutasította kéréseiket.

A kötelező maszkviselés alóli mentességre vonatkozó javaslatát az operatív törzs áttekintette, és a járványügyi szakterület véleménye alapján a járvány jelenlegi, egyre gyorsuló ütemű terjedésére tekintettel nem támogatta. Amennyiben a járványügyi helyzet kezelése megengedi, úgy javaslatát az operatív törzs megvizsgálja

– válaszolta a szervezeteknek Lakatos Tibor dandártábornok a Belügyminisztérium Ügyeleti Központjának a levelében.

A kormányrendelet csak az autisták ügyében jelent megoldást, a fogyatékossággal élők számára nem.