Cáfolja a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy ürülékkel árasztották volna el a Normafát

2020.11.19. 12:15 Módosítva: 2020.11.19. 13:35

Lakossági bejelentés alapján közöltünk egy, a közösségi médiában fotókkal is alátámasztott hírt, amelyben környezetvédők arra hívják fel a figyelmét, hogy a Normafánál duguláselhárítást végző cég a kiszivattyúzott szennyvizet a rétre vezette. A Normafa – természetesen Facebook-csoportban azt állítják, hogy ettől a terület súlyosan szennyezetté vált. Információink szerint civilek értesítették a Katasztrófavédelmet.

Azóta a Hegyvidéki Önkormányzat csütörtök délelőtt reagált a hírre. 

Nem tájékozódott megfelelően, és ezért hamis információt közölt a Normafa  – természetesen csoport tegnap a közösségi oldalán

– mondta az Indexnek Arató Zsolt, a XII. kerületi önkormányzati szóvivő.

November 19-én a síház mögött, a Normafa út és a nyilvános illemhely közötti területen az elöregedett csatornahálózatban teljes dugulás miatt az önkormányzat által megbízott cég munkatársai azonnal elkezdték a duguláselhárítást. Eközben nem számoltak azzal, hogy a hónapok óta üresen álló Hotel Normafa átemelő szivattyúja működésbe léphet. Az így rájuk eresztett szennyvíz egy kis része folyt a rétre.

Nem igaz tehát a Normafa – természetesen csoport állítása, miszerint a duguláselhárításon dolgozók árasztották volna el a területet, ráadásul szándékosan

– mondta Arató Zsolt.

Jelenleg is zajlik a kárelhárítás a Katasztrófavédelem munkatársaival együttműködve, az érintett területet, egy körülbelül 70 négyzetméteres füves részt, egy 50 m²-es murvás sétányt és egy 50 m²-es ösvényt szalaggal körülzárták. Nehezíti a munkát, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek nem rendelkezik pontos információval a Síház irányából induló csatorna nyomvonaláról, ezért a feltárás és maga a duguláselhárítás is nehezen, körülményesen halad.

A csatornából a duguláselhárítást végző szakemberek kiszivattyúzták a szennyvizet, a csatorna mellett érintett területet elkerítették. A Duna–Ipoly Nemzeti Parkkal egyeztetve a fertőtlenítést is hamarosan megkezdik.

A munkálatok befejezéséig mindenkitől türelmet kérünk, és kérjük, a következő néhány napban kerüljék el a Normafa ezen területét 

– zárta nyilatkozatát a kommunikációs szakember. 

Az Indexnek küldött fotók és térkép alapján a civilek és az önkormányzat eltérő mértékegységként kezeli a négyzetmétert.