Sok városban kedvezményekkel segítik a vállalkozásokat az önkormányzatok

DSOKI20200320204
2020.11.19. 19:01

A  koronavírus-járvány miatti bevételkiesés ellensúlyozása érdekében kedvezményeket biztosítanak vállalkozások részére az önkormányzatok sok helyen – írja az MTI. 

Az önkormányzatok elsősorban

ingatlanjaik bérleti díjából adnak kedvezményt,

amelynek mértéke széles skálán mozog.

Debrecenben a városi ingatlanokat hasznosító Cívis Ház Zrt. azon helyiségbérlőinek, amelyek a kormányrendeletek miatt bezárásra kényszerülnek, akár 90 százalékos bérletidíj-kedvezményt is adhatnak, november 11-től visszamenőlegesen.

Más bérlők kérelmére pedig legfeljebb 50 százalékos mértékű bérletidíj-kedvezményt adnak. Ugyanakkor a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatósága a csökkentéseket csak abban az esetben adja meg,

HA A HELYISÉG BÉRLŐI MINT MUNKÁLTATÓK NYILATKOZATBAN VÁLLALJÁK JELENLEGI MUNKAVÁLLALÓI LÉTSZÁMUK MEGTARTÁSÁT.

Szegeden az önkormányzati tulajdonú ingatlanban működő vendéglátóhelyek 50 százalékos bérletidíj-kedvezményt kapnak addig, amíg jogszabály korlátozza a működésüket – ezt Botka László polgármester jelentette be. 

Pécsen a városi tulajdonú Vagyonhasznosító Zrt. fog mentőcsomagot összeállítani, amelyből a helyiséget bérlő, vendéglátásban érdekelt cégek részesülhetnek majd – közölte a város helyhatósága. Ezen túl az önkormányzat és vagyonhasznosító cége a következő napokban több helyi vállalkozásokat támogató intézkedést tervez, amelyeket szakértőkkel egyeztet.

Békéscsabán a helyi vagyonkezelő üzlettípusonként eltérő bérletidíj-kedvezményt ad a nyitvatartásukban korlátozott vállalkozásoknak a cégek kérelmére – tudatta Kozma János vezérigazgató.

Kecskeméten az önkormányzattól üzlethelyiséget bérlőkkel a KIK-FOR Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft. vezetése egyenként egyeztet, és üzletspecifikusan döntenek a vállalkozásokat segítő kedvezmény mértékéről.

Szombathelyen külön kérelemre négyzetméterenként száz forintra csökkentik az előkertek, teraszok után fizetendő közterület-használati díjat, ha a veszélyhelyzetben a vendéglátóhelyek nem tudnak működni, az építmények elbontására pedig nincs lehetőség, illetve azok felszámolása aránytalanul magas költséggel járna – közölte a polgármesteri hivatal. Hozzátették továbbá, hogy az önkormányzati tulajdonú ingatlanok bérleti díjának mérséklésére polgármesteri döntés alapján lesz lehetőség, amennyiben a bérlő működését korlátozza a veszélyhelyzet. A díjcsökkentést azonban kérni kell, a kérelmekről pedig a körülmények figyelembevételével döntenek.

Zalaegerszegen azok az önkormányzati tulajdont bérlő vállalkozások, amelyek a szigorítások miatt nem tudnak üzemelni, 95 százalékos, amelyek pedig továbbra is működnek, 50 százalékos mértében mentesülnek a helyiségbérleti díj megfizetése alól – tudatta Balaicz Zoltán polgármester.

Szolnokon pályázatot nyújthatnak be az önkormányzathoz azok, akiknek az ingatlanja étteremnek, vendéglőnek, szállodának, hotelnek, panziónak, fogadónak, motelnek, szállónak vagy vendégháznak minősül az ingatlan-nyilvántartás alapján, és négyzetméterenként 1100 forint építményadó fizetésére kötelezettek – közölte Szalay Ferenc polgármester. Idén emellett a 2020-ban befizetett építményadó 30 százalékának visszaigénylésére lehet pályázni, jövőre pedig az akkorra várható építményadó befizetésének 50 százalékát lehet visszaigényelni.

Baján ugyancsak bérletidíj-kedvezményt kapnak az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségekben működő vállalkozások, „A korlátozott nyitvatartással üzemelő bérlők kedvezménye 20 százalék, az elviteles ételkiadást biztosító vagy kiszállítást végző, vendéglátással foglalkozó vállalkozások kedvezménye 50 százalék. A járvány miatt teljes bezárásra kényszerülő vállalkozásoknak 80 százalékos díjkedvezmény jár” – olvasható Nyirati Klára polgármester tájékoztatójában.

Orosházán  azoknak az üzleteknek, amelyeknek be kellett zárniuk,100 százalékban elengedi az önkormányzat a novemberi bérleti díjat – mondta el az MTI-nek Benkő Ferenc, a helyi városüzemeltetési cég vezetője.

Dombóváron a tavaszi intézkedéshez hasonlóan az önkormányzati ingatlanok bérleti díjának 50 százalékát elengedi a város a vállalkozásoknak, valamint a termelői piacon az árusítóknak nem kell helypénzt, energiadíjat fizetniük– mondta Pintér Szilárd polgármester. 

Tamásiban Porga Ferenc polgármester tájékoztatása szerint egyedi döntés alapján szintén van lehetőség az üzlethelyiségek bérleti díjának csökkentésére, ha a vállalkozások kérik.

(Borítókép: A koronavírus-járvány miatt elnéptelenedett Király utca Pécsett 2020. március 20-án. Fotó: Sóki Tamás / MTI)