A kijárási tilalmat egyre kevesebben, a közterületi maszkviselés szabályait viszont egyre többen szegik meg

2020.11.19. 14:29

Az elmúlt 24 órában 7 százalékkal csökkent a kijárási tilalom megszegőivel szembeni intézkedések száma. 289 esetben kellett a rendőröknek fellépniük, ebből a legtöbben, 145-en bírságot kaptak, 129 szabálysértőt feljelentettek, és mindössze 15-en úszták meg figyelmeztetéssel. Ezzel a korlátozás bevezetése óta összesen 3906 hatósági eljárás történt. 

kiss róbert.PNG
Fotó: koronavirus.gov.hu

Ugyanakkor a közterületi maszkviselési szabályok megsértése miatt jelentősen emelkedett az intézkedések száma. Több mint négyszáz embert értek azon, hogy egyáltalán nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot, emiatt 214-et megbírságoltak, 113-at feljelentettek, de ebben a körben 145-en csak figyelmeztetést kaptak. Mindez együttvéve 19 százalékos emelkedést jelent. 

Valamivel kisebb mértékben, összesítve 8 százalékkal nőtt azok aránya, akiket üzletekben és vendéglátóhelyeken (60 fő), valamint tömegközlekedési eszközökön (8 fő) kaptak szabályszegésen. Emiatt öt vendéglátóhelyet és három boltot is bezárattak egy hétre. 

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón elmondta, hogy 6802 esetben rendeltek el újonnan házi karantént, amivel azok jelenlegi száma 38 610-re emelkedett. 16 és félezer helyen ellenőrizték is ennek betartását. 

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a tranzitálási szabályok megsértése miatt 42 esetben intézkedtek, a korlátozások kihirdetése óta így összesen 6076 rendőri beavatkozásra volt szükség.

Az alezredes beszámolója szerint a járványhelyzettel összefüggésben eddig 483 büntetőeljárás indult, amelyek során 94 gyanúsítottat hallgattak ki.