Szijjártó Péter: megérkezett az orosz oltóanyagminta

2020.11.19. 16:37

Megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre, így a magyar szakemberek elkezdhetik a vakcina tanulmányozását – jelentette be közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter az MTI szerint.

Tíz adag érkezett az oltóanyagmintából, ezeket nagyon különleges körülmények között, folyamatosan mínusz 18 Celsius-fokon tartva szállították légi úton Magyarországra  – közölte a külügyminiszter.

Hozzátette: ennek köszönhetően magyar szakembereknek

lesz lehetőségük arra, hogy tanulmányozzák a vakcinát,

és a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az „esetleges felhasználhatóság és esetleges engedélyezés” ügyében.

Hozzátette azonban, hogy az átfogó elemző vizsgálatok csak akkor kezdődhetnek meg, amikor megérkezik az orosz gyártótól az oltóanyag teljes dokumentációja.

„Ez is készül, hamarosan itt lesz, és akkor a magyar szakemberek elkezdhetik az elemzőmunkát” – mondta erről. 

A politikus továbbá azt is elmondta, hogy

Magyarország az első olyan európai ország, amely mintát kapott az oltóanyagból. 

Szijjártó Péter Facebook-videójában azt is kiemelte: mára mindenki számára világossá vált, hogy a legjobb, legbiztosabb megoldást a világjárványban az oltóanyag adja. 

A kormány minden létező erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a lehető legtöbb forrásból, a lehető legjobb és legbiztosabb minőségű, legjobb hatékonyságú és leggyorsabban elérhető vakcinát biztosítsuk a magyar emberek számára az életük és egészségük megvédése érdekében

– fogalmazott.