Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Novák Katalin: garantálni kell a gyermekek biztonságát és egészséges fejlődését

2020.11.20. 07:38

A gyermeknek joga van ahhoz, hogy szerető családban, közösségben és biztonságban nőjön fel, ehhez pedig a családok megerősítése szükséges – nyilatkozta Novák Katalin a gyermekjogok világnapja alkalmából az MTI-nek.

A miniszter felhívta a figyelmet arra: napjainkban sok, korábban nem tapasztalt veszélynek vannak kitéve a gyermekek,

legyen szó fizikai, lelki vagy az újonnan megjelenő digitális veszélyekről.

Hangsúlyozta: a gyermekek egészséges testi-lelki fejlődése, szerető családhoz való joga és ennek garantálása kiemelten fontos a kormánynak.

Kiemelte továbbá, hogy a  gyermekek jó- és jóllétének feltétele az erős közösség, valamint kifejtette, hogy a kormány az elmúlt tíz évben a gyermeket nevelő családok megerősítéséért dolgozik.

A családi adókedvezmény, az ingyenes tankönyvek, az ingyenes és kedvezményes gyermekétkezés, a babaváró támogatás, az otthonteremtési program, a bölcsődeépítések, a családvédelmi akcióterv elemei, az Erzsébet-táborok hozzájárulnak, hogy Magyarországon jobb legyen gyereknek lenni 

– közölte.

A miniszter arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány a gyermekek jogaira is hangsúlyosabban hívja fel a figyelmet. A járvány és a vele járó korlátozó intézkedések ugyanis befolyásolják

a gyermekek egészségügyi és szociális, valamint családon belüli helyzetét, az oktatáshoz hozzáférés lehetőségét és a gyermekvédelmi rendszerek működését.

A kormány ezért is gondoskodik a biztonságos köznevelésről a járványhelyzet idején, valamint az egészség megőrzésére irányuló törekvések mellett igyekeznek garantálni a versenyképes tudás megszerzéséhez szükséges tanulás feltételeit is.

Az ENSZ Közgyűlése 1989. november 20-án fogadta el a Gyermek jogairól szóló egyezményt (Convention on the Rights of the Child), az ENSZ egyik legszélesebb körben elfogadott és támogatott nemzetközi jogi dokumentumát. Magyarország 1990. március 19-én az elsők között csatlakozott az egyezményhez, amelyet az 1991. évi LXIV. törvénnyel hirdettek ki.

Az egyezmény a gyermekeket is a felnőttekkel azonos jogokkal rendelkező jogalanynak tekinti, akiket az alapvető jogok mellett speciális, illetve többletjogok is megilletnek. A dokumentum a családot tartja a szükséges és természetes közegnek a gyermek harmonikus kibontakozásához és jóllétéhez.  • Bérelnék
  • Hírek