Otthonfelújítási program: így nyúljon oda a 3 millióért!

D VG20190327003
2020.11.20. 20:24
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdai bejelentése után összegyűjtöttünk mindent, amit eddig az új állami otthonfelújítási programról tudni lehet. A gyermekek számától egészen az igényelhető legmagasabb összegen át a visszaigénylés és az ellenőrzés folyamatáig válaszolunk vélhetően sokak kínzó kérdéseikre.

Október közepén derült ki, hogy családvédelmi akciótervek lakásvásárlási támogatásai után otthonfelújítási programot indít a kormány. Akkor egyelőre annyi volt tudható, hogy a legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek felét számla ellenében átvállalja az állam, maximum 3 millió forintig.

A héten kiderültek a részletek, az Index most válaszol a lakásfelújítási programról szóló leggyakoribb kínzó kérdésekre.

1. Mikortól él az otthonfelújítási program?

A program a jövő év legelejétől indul, és csak a 2021. január 1-jét követően elindult felújításoknál lehet élni a támogatás lehetőségével.

2. Milyen típusú ingatlanra lehet igénybe venni az otthonfelújítási támogatást?

Az igénybe vevők a már meglévő otthonukat tudják felújítani, szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni.

3. Mire lehet fordítani a lakásfelújítási program összegét?

Anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítható, kültéri és beltéri munkákat is el lehet számolni.

4. Lehetne egy kicsit jobban konkretizálni?

Ezek lehetnek például:

 • konyha felújítása
 • fürdőszoba felújítása
 • közműbekötés
 • fűtési rendszer korszerűsítése, cserélje
 • új kazán/bojler beszerzése
 • külső-belső szigetelés
 • galéria vagy belső lépcső kialakítása
 • tetőcsere, tetőfelújítás
 • napelemes rendszer kiépítése
 • garázs vagy nyári konyha felújítása
 • festés-mázolás
 • asztalosmunkák

5. Mennyi pénzt ad az állam a lakásfelújítási program keretein belül?

A támogatás maximális összege összesen 3 millió forint lehet. Az anyagköltség, munkadíj fele-fele arányban igényelhető. Ez tehát azt jelenti, hogy ha 6 millió forintba kerül a felújítás és ennek az egyik része anyagköltség, a másik része munkadíj, akkor fele-fele részben élhetnek mind a kettő támogatással. Tehát 1,5 millió-1,5 millió forintot akár munkadíjra és anyagköltségre is elszámolhatnak.

6. Milyen feltételeknek kell megfelelnünk, hogy jogosultak legyünk az otthonfelújítási támogatásra?

Az egyik minimumfeltétel a köztartozás-mentesség, továbbá legalább egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony kell hozzá. Ez lehet egy felsőoktatási jogviszony, vagy munkaviszony, amit maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy évben.

7. Munkanélküliek is jogosultak lehetnek?

Igen. Bizonyos feltételekkel. Akik elveszítették a munkájukat, náluk az utolsó három hónapnál az álláskeresési járadékot is figyelembe veszik. Továbbá beleszámítják az összes nyugdíj melletti munkavégzést is.

8. Hány gyermek után jár a családoknak a támogatás?

Azok élhetnek a lehetőséggel, akik legalább egy gyermeket nevelnek a családban. A támogatás igénybevétele szempontjából gyermeknek számít, illetve ugyanúgy, a 25 éves fiatal is, aki együtt él a családdal. Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, fogyatékkal él vagy gyermekek otthongondozási díjára (gyod) jogosítja a szüleit, abban az esetben a támogatás igénybevételénél nem számít a gyermek életkora.

9. Elvált és egyedülálló szülőknek is jár a lakásfelújítási támogatás?

Igen. A támogatást egyaránt igényelhetik házaspárok, élettársak, akárcsak a gyermeküket, gyerekeiket egyedül nevelő szülők. Amennyiben az egyik szülő egyedül neveli a gyermeket vagy a gyermekeket, ő jogosult a támogatás igénybevételére.

10. Elvált, külön élő, a gyermek szülői felügyeleti jogát közösen gyakorló szülők megoszthatják egymás közt az otthonfelújítási támogatást?

Itt is igen a válasz. Ha ugyanúgy részt vállalnak a gyermek neveléséből, a szülők megosztozhatnak az otthonfelújítási támogatáson. Az összeg számukra is ugyanakkora.

11. Többször is igényelhető a támogatás?

Nem. Minden család csak egyszer veheti igénybe az otthonfelújítási támogatást. Ha eladja a lakást, nem kell visszafizetnie a támogatást, de többször azt már nem veheti igénybe. Az új tulajdonos, aki megvette az ingatlant, és korábban nem vette igénybe az otthonfelújítási programot, akkor ezt megteheti ugyanerre a lakásra. 

12. Meghitelezi az állam, vagy utólag fizeti ki a felújítás költségeit?

A lakásfelújítás költségeit maguk a családok megelőlegezik, majd a pénzt utólagos igényléssel a Magyar Államkincstártól (MÁK) fogják visszakapni.

13. Mit kell bemutatni, milyen adminisztráció szükséges hozzá, hogy megkapjuk a támogatást?

A munkáról minden esetben szerződést kell kötni a kivitelezőkkel, amelyhez Novák Katalin tárcája biztosít egy egyszerű sablonszerződést. Ezek mellett az összes anyagköltségről és munkadíjról szóló számlát is el kell tenni, majd ezeket mind a munka befejezését követően 60 napon belül a MÁK-hoz kell eljuttatni. A folyamatot intézhetjük teljes egészében elektronikusan is.

14. Mikor kapja kézhez a család a lakásfelújítási támogatás összegét?

A MÁK-nak 30 napja van arra, hogy elbírálja a támogatást, majd 5 napon belül kiutalja a támogatási összeget. Tehát 30+5 nap várakozási időre van szükség, hogy a család visszakapja a lakásfelújításába befektetett pénzt.

15. Fogják-e ellenőrizni, hogy valóban megtörtént-e a lakásfelújítás?

Igen. Ez a kormányhivatalok feladata lesz. A kormányhivataloknak a pénz kézhezvételétől számítva összesen hat hónapjuk lesz arra, hogy megvizsgálják, ténylegesen megtörtént-e a felújítás, amelyre a családok igénybe vették az állami támogatást. Az ellenőrzés az állami támogatás megérkezésétől számított hat hónapon belül történik.

Még több részletet itt talál a otthonfelújítási programról.  Összefoglalónk után még mindig kínozza valamilyen kérdés? Ne habozzon megírni nekünk az ugyelet@index.inda.hu e-mail-címre!

Borítókép: MTI/Varga György • Tippek
 • Hitelkártya