Új püspököt nevezett ki Ferenc pápa a Pécsi Egyházmegye élére

2020.11.20. 10:17 Módosítva: 2020.11.20. 10:39

Felföldi László korábban a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye általános helynökeként, a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosaként tevékenykedett. Újonnan kinevezett pécsi megyéspüspökként videoüzenetben köszöntötte a híveket, melyben úgy fogalmazott:

Bízom benne, hogy a családoknak, az egyházközségeknek, a Pécsi Egyházmegyének igazi szolgálatára leszek és megjelenik ennek a tevékenységnek minden szépsége, gyümölcse! Jézus azért küld bennünket, hogy gyümölcsöt teremjünk és az igazi gyümölcs az a közösségnek, a családnak a szép élete, a szép szeretete, ezen kell együtt dolgoznunk! A feladat, amelyet nekem át kell vennem, csak együtt valósítható meg és csak együtt oldható meg. Ezt az együttes munkát várom, kérem, szeretném.

Elődje, Udvardy György 2011 óta állt az egyházmegye élén, 2019 júliusában azonban a pápa a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé nevezte ki, ezért a Pécsi Egyházmegyét 2020 november 18-áig apostoli kormányzóként irányította.

Felföldi László 59 éves, 1986-ban szentelték pappá, egyházi szolgálatát az Egri Főegyházmegyében kezdte, később Nyíregyházán volt segédlelkész, majd püspöki titkár, pasztorális helynök. 2015 óta – mostani kinevezéséig – a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke tisztségét látta el.