Győr volt szocialista polgármestere szerint a Borkai-éra aranykort hozott a városnak

2020.11.21. 15:30

Balogh Józseffel, aki a rendszerváltás előtt tanácselnökként, később pedig, 1994 és 2006 között polgármesterként vezette a várost, az ugytudjuk.hu készített interjút.

A volt polgármester szerint

a Fidesz a tanácsrendszert hozta vissza rosszabb változatban.

Mint elmondta,

a Fidesz rendszere centralizáltabb és antidemokratikusabb, mint az 1968 utáni kommunista rendszer. Akkor ha a minisztérium valakit ki akart nevezni, de a helyi pártbizottság nem értett vele egyet, vége volt a minisztérium ötletének. Pedagógusokat, iskolaigazgatókat a helyi közösségek javasoltak, még a helyi pártbizottság sem igazán szólt bele. A hetvenes-nyolcvanas években a helyi hatóságoknak sokkal nagyobb önállósága volt, mint jelenleg. Az intézmények autonómiáját most annyira korlátozzák, amit a nyolcvanas években már nem lehetett elképzelni.

Véleménye szerint Borkai Zsolt alatt a város hihetetlen fejlődésnek indult. Ahogy fogalmazott, 

nyugodt lelkiismerettel mondhatom: az elődök munkájára építve a Borkai-éra volt a város egyik aranykora, a nagy fokú gyarapodás révén Győr az ország leggazdagabb városa lett, a politikai korlátozottsága ellenére. A szociális feszültségek megmaradtak. Borkai legnagyobb hibája az volt, hogy befolyása alá került az egyik nagyobb, haszonleső lobbicsoportnak, és morálisan megbukott.

Arról, hogy hogyan mentek félre a dolgok Borkai alatt, úgy nyilatkozott:

Borkai úgy látta, hogy a város szekere úgyis megy, az Audi hozza a beruházásokat, a sportlétesítményekkel negyedik lábat növesztett a város – arra gondolt, hogy minek neki annyit dolgozni. Félrevitték a haszonleső lobbisták. Például Rákosfalvy a város jogásza volt, az Ipari Park jogásza volt, meg az Audi-ügyletet lebonyolító cég jogásza volt. Aki ennyit hatalmat kap, az zsebre fog dolgozni. Ettől függetlenül a város egyik aranykora ez volt.

Kapcsolódó

Nem indul nyomozás Borkai Zsolt ellen

A korábbi győri polgármester ellen az Audinak eladott földek miatt tett feljelentést Szabó Tímea.

A jelenlegi polgármesterről is kifejtette véleményét:

Dézsi polgármester úgy akarja kisöpörni a lobbibefolyást a városházáról, hogy az eltüntetett, illetve kiszorított emberek helyére Budapestről ejtőernyőztet be Fidesz-közeli embereket. Ennek a hatékonyságát én kétségbe vonom, ráadásul a városban is visszatetszést kelt.

Kapcsolódó

Győr új polgármestere az Indexnek: Borkairól, csontvázakról, sunnyogásról és fociról

Dézsi Csaba András nem ad 200 millió forintot a focistáknak Gucci táskákra.