Müller Cecília: Indul a tesztelés az egészségügyben és a pedagógusoknál

2020.11.22. 18:10

Magyarországon szétterjedt a koronavírus, a vasárnapi adatok szerint a települések kilencven százaléka érintett – idézte az MTI az országos tisztifőorvos M1 aktuális tévécsatornán elhangzott szavait.

Az országos tisztifőorvos szerint 

bizakodásra ad okot, hogy nem növekednek tovább a fertőzésszámok, de korai még bármiféle következtetést levonni, hiszen a védelmi intézkedések bevezetését követően körülbelül két hétre van szükség, hogy látni lehessen azok eredményeit.

Hangsúlyozta: minden intézkedés azt a célt szolgálja, hogy tudjuk élni az életünket, tudjunk munkába járni, és ne kelljen további szigorításokat, a környező országokhoz hasonló drasztikus intézkedéseket bevezetni.

Kapcsolódó

Müller Cecília: Tegnap három nagyon fiatal társunkat veszítettük el

A maszkviselést megszokta a lakosság, mindenki nagyon fegyelmezett.

pénteken elindult a szociális intézményekben a tesztelés, az egészségügyi dolgozókat, a pedagógusokat és a bölcsődei dolgozókat pedig hétfőtől kezdik szűrni

– ismertette a tisztifőorvos. Az egészségügyi intézményekben a dolgozók maguk meg tudják szervezni egymás tesztelését, oda csak az antigénalapú teszteket szállítják ki, a többi helyen szűrőcsapatok végzik a mintavételt.

Az országos tisztifőorvos fontosnak nevezte a kiszűrt pozitív esetek elkülönítését, hogy ők már ne terjeszthessék tovább a betegséget. Elmondta: 

a fertőzésen korábban átesetteknél is lehet pozitív az antigénteszt, de ez nem újrafertőződést jelent, és a háziorvos tudni fogja, mi ilyenkor a teendő.

Kitért arra is, hogy az oktatási-nevelési intézményekben a járási hivatalok népegészségügyi szakemberei által végzett járványügyi vizsgálat dönti el, hogy milyen korlátozó intézkedéseket kell helyben bevezetni.

Az oltóanyagról Müller Cecília azt mondta:

alapos és szigorú feltételrendszere van annak, hogy egy vakcina a piacra kerüljön.

Magyarországon az oltásbiztonság garantálja, hogy megtartsuk azt a rendkívül nagy járványügyi előnyünket a világgal és Európával szemben is, hogy gyermekeinket tizenkétféle betegség ellen kötelező védőoltásokkal immunizáljuk, és ezen túl is rendelkezésre állnak más választható védőoltások – mondta az országos tisztifőorvos.

Kapcsolódó

Müller Cecília szerint a jövő héten már látható eredményei lesznek a szigornak

Influenza-vakcinából elegendő mennyiség áll rendelkezésre.

Hangsúlyozta: két alapvető tulajdonságot, a hatásosságot és a biztonságosságot garantálni kell ahhoz, hogy forgalomba kerülhessen egy vakcina. A Magyarországra érkezett orosz oltóanyagnál jelenleg a dokumentációs anyag átvizsgálása folyik – mondta. Kiemelte, hogy csak olyan oltóanyagot tesznek a lakosság számára elérhetővé, amely hatásos és biztonságos.

Megjegyezte: 

a kormány három gyártónál már 12 millió oltóanyagot kötött le.

Müller Cecília kiemelte, hogy a vakcinák különböző technológiával készültek, és a járványügyi szakemberek tájékoztatása alapján az emberek majd eldönthetik, hogy melyikkel szeretnék beoltatni magukat.

Nem az számít, hogy honnan jön, milyen nemzetiségű a fejlesztés, hanem hogy milyen eredményeket produkál

– mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília szerint a védőoltások már bizonyítottak: Romániában és Ausztriában kanyarójárvány is van, ami Magyarországon a védőoltások miatt nem fordul elő.  • Hírek
  • Árfolyam