Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Müller Cecília nem tesz eleget a folyamatos továbbképzés követelményének, de tisztifőorvos ettől még lehet

HUS 0907
2020.11.22. 09:46 Módosítva: 2020.11.22. 17:45

Bár tisztsége betöltéséhez nincs szüksége rá, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján szereplő adatlap szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos nem rendelkezik praxisengedéllyel és működési nyilvántartással – szúrta ki a Hírklikk. Az adatlapján az OFTEX rovatban az áll, hogy „Nincs rendelkezésre álló adat!”.

Az operatív törzs vezetője 1984-ben szerezte meg az orvosi képesítést, 1991-ben az üzemorvosi, 1996-ban a háziorvosi, 2000-ben az általános orvosi, továbbá a közegészségtan-járványtani, majd végül 2009-ben a megelőző orvostani és népegészségtani szakképesítést. 

A megszerzett öt szakképesítése közül három nincsen meghosszabbítva, Vagyis az országos Tisztifőorvos  nem tesz eleget a folyamatos továbbképzés követelményének. 

Ezt azt jelenti, hogy Müller Cecília most nem is folytathatna önálló szakorvosi tevékenységet, magánpraxist nem indíthatna, és működési nyilvántartás híján nem lehetne főorvos sem, csak beosztott. Természetesen bármikor újra praktizálhatna, ha végigcsinálja a kötelező penzumot.

Kapcsolódó

Müller Cecília szerint a jövő héten már látható eredményei lesznek a szigornak

Influenza-vakcinából elegendő mennyiség áll rendelkezésre.

Mindez pedig semmiben nem hátráltatja a jelenlegi munkáját, hiszen országos  tisztifőorvosként inkább szervezési vezetői, és nem orvosi feladatai vannak.

PONTOSÍTÁS

Cikkünk első változatának a címében és a szövegében csak a praxisengedély kifejezés szerepelt, az  Emberi Erőforrások Minisztériuma azonban tájékoztatta az Indexet, hogy praxisengedéllyel a háziorvosoknak kell rendelkezniük. Amiről a cikkben ezen kívül még szó van, az a működési nyilvántartás, ezt pedig ötévente kell megújítania minden orvosnak, aki önállóan egészségügyi tevékenységet végez.

Aki közfeladatot lát el (a tisztifőorvosok, államigazgatási szerveknél dolgozó orvosok) nekik nem szükséges, hogy érvényes működési nyilvántartással rendelkezzenek, mert a közfeladat idejével a működési nyilvántartási ciklus meghosszabbodik. A tisztifőorvosoknak nem szükséges érvényes működési nyilvántartással rendelkezniük

– fűzi hozzá a tárca.

(Borítókép: Müller Cecília. Fotó: Index)  • Vennék
  • Hírek