Tíz évet kaphat a nő, aki Kósa Lajost is felültette

2020.11.23. 10:00

Húsz sértettnek okozott mintegy 780 millió forint kárt egy nő azzal, hogy külföldi örökségének megszerzéséhez kölcsönöket kért, noha az örökség nem is létezett – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség.

Ő volt az, aki a csengeri örökösnőként vált ismertté, és aki Kósa Lajost, a Fidesz politikusát is megtévesztette a több milliárd eurósnak beállított örökségével.

A vádlott elhitette a sértettekkel, hogy a külföldön örökölt vagyonba kimagaslóan nagy értékű részvénycsomagok, üzleti és egyéb vagyoni részesedések, valuta- és forintbetétek, értékpapírok és nagy értékű ingatlanok tartoznak, melyek megszerzéséhez külföldi ügyvédeket kell fizetnie, a vagyon kezeléséhez tanácsadókat kell bevonnia.

Az egyes sértetteknek okozott kár 1,4 millió forinttól 387 millióig terjedt, amelyből csupán 3 950 000 forint kár térült meg. 

A nyomozás idején a vádlottat a svájci hatóság adta ki Magyarországnak, majd kilenc hónap letartóztatás után bűnügyi felügyelet alá került. Ennek során is elkövetett egy újabb csalást, ugyanis több mint 11 millió forintot csalt ki egy sértettől, szintén a nem létező hagyaték ürügyén. Erre tekintettel az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte ismételten a letartóztatását. 

A Mátészalkai Járási Ügyészség 20 rendbeli csalás bűntettével vádolja, az ügyészség 10 év börtön kiszabását kérte rá.

Kapcsolódó

Ismét börtönbe került a Kósa Lajost is átverő csengeri örökösnő

P. Mária harminc napra került előzetes letartóztatásba.