Hétköznap 9-11 között és hétvégén reggel csak az idősek vásárolhatnak

000 1Q743H
2020.11.23. 11:10 Módosítva: 2020.11.23. 19:22

Az első koronavírus hullám idejéből ismert idősek vásárlási sávja keddtől ismét életbe lép. Az intézkedés már hivatalos kormányrendelet formájában is olvasható a Magyar Közlönyben a pontos részletszabályokkal, hogy mikor és mely üzletekbe mehetnek vásárolni a 65 év felettiek.

Kapcsolódó

Keddtől él az idősek vásárlási sávja, itt vannak a részletek

Vagyis hogy pontosan mikor és mely üzletekbe mehetnek vásárolni a 65 év felettiek.

Orbán Viktor Facebook-videóban jelentette be az Idősügyi Tanács mai ülését követően, hogy az idősek hétfőtől péntekig délelőtt 9 és 11 óra között védett sávban vásárolhatnak, vagyis ebben az időszakban csak ők lehetnek a boltban. Hétvégén pedig reggel 8 és 10 óra között áll rendelkezésre vásárlási idősáv az időseknek.

A rendeletet a miniszterelnök úgy magyarázta, hogy

az idősek bármikor vásárolhatnak, de van egy védett idősáv, amikor kizárólag ők tartózkodhatnak a boltokban.

A rendeletre azért volt szükség, mert a leginkább veszélyeztetett korosztályról van szó.

Novák Katalin hivatalos Facebook-oldalán szúrta ki az Index, hogy a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfő reggel az Idősek Tanácsának tagjaival tárgyalt, amelynek eredményeként azzal a javaslattal élnek Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy

térjen vissza ismét egy kizárólag az idősek számára elérhető vásárlási sáv.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter azzal érvelt, hogy figyelembe véve a tavaszi tapasztalatokat, mindez a hétköznapok során nagy segítséget jelentene a 65 év feletti, a koronavírus szempontjából leginkább veszélyeztetett korosztály számára.

Novák Katalin az ülés után a közmédiának azt nyilatkozta, hogy az Idősek Tanácsának véleménye alapján a tavaszitól eltérő gyakorlattal kérik az időseknek szóló vásárlási sáv visszavezetését Orbán Viktortól.

A miniszter azt is elárulta, hogy a javaslat szerint az idősek vásárlási idősávja háromról egy-két órára csökkenne, valamint csak hétköznapokon, és olyan időpontban lenne, amikor amúgy is kicsi a boltok forgalma.

Ugyanakkor Novák Katalin a javaslat alapján azt is kihangsúlyozta, fontos, hogy az idősek a nekik fenntartott időn kívül is, bármikor szabadon vásárolhassanak.

Városok, ahol már él az idősek vásárlási sávja

Ahogy korábban az Index is megírta, Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere november elején jelentette be, hogy a felívelő járványgörbe miatt hétfőtől három helyi piacon ismét bevezetik a 65 év felettiek vásárlási sávját reggel 8 és 10 óra között.

Pár nappal később ugyanebből a megfontolásból Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere is úgy döntött, hogy délelőtt 11-től 12-ig csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak szerdán és szombaton a helyi piacon. Rajtuk kívül az említett időszakban a helyi piacokon egyedül az árusok és a piac további dolgozói tartózkodhatnak.

Elsőként március 28-án lépett életbe az egész országra vonatkozó szabály, miszerint az élelmiszerboltokat, a patikákat, a piacokat és a drogériákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A veszélyhelyzettel együtt a vásárlási sávokat végül június közepén vonta vissza a parlament.

(Borítókép: David Gannon / AFP)